"Maçlardan sonra teknik direktörler ve futbolcular konuşuyor, hakemler de konuşsun" önerisi kabul görür mü?

Jose Mourinho'un hakemlerin de futbolcular gibi maçlardan sonra pozisyonları anlatmaları önerisi futbol kamuoyunda tartışılıyor. Eski hakemler Selçuk Dereli ile Seçim Demirel, Portekizli antrenörün önerisini Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Mourinho'nun hakemlerin maçlarda verdikleri kararları müsabaka sonrası anlatmalarını önermesi, futbol kamuoyunda tartışılıyor / Fotoğraf: AA

Hakem kararları Türkiye'de olduğu gibi Avrupa'nın birçok ülkesinde de tartışılıyor. 

Juventus'un Serie A'nın 27. haftasında deplasmanda Cagliari'yi 3-1 yendiği maçta Ronaldo'nun rakibine yaptığı hareketin es geçilmesi büyük tartışmalar yaratırken, Premier Lig'deki Arsenal-Tottenham maçına da hakem kararları damga vurdu.

Rakibine 2-1 mağlup olan Tottenham'da teknik direktör Jose Mourinho'nun hedefinde karşılaşmanın hakemi Michael Oliver yer aldı.

Arsenal'in 2. golündeki penaltının yanlış karar olduğunu düşündüğünü söyleyen Portekizli menajer, şu öneriyi yaptı: 

Maç sonlarında futbolcularla, teknik direktörlerle röportaj yapılıyor. Peki neden hakemlerle röportaj yapılmıyor? Verdikleri kararları anlatsınlar da hepimiz gerçek nedenlerini bilelim. Bu pozisyona penaltı diyenin büyük ihtimalle sezonluk Arsenal kombine bileti vardır. Başka bir açıklaması yok.

Hakemlerin maç sonrası açıklama yapması önerisi ise yeni değil.

Bu sezon hakemlerden en çok şikayetçi olanların başında gelen kulüplerden Fenerbahçe Başkanı Ali Koç da Mourinho'nun isteğine benzer bir öneride bulunmuştu.

Samandıra Can Bartu Tesisleri'nde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Koç, federasyon ve başkanları ile MHK ve başkanlarının değiştiğini ama hakem krizinin hiç değişmediğini vurgulayarak, şu öneriyi yapmıştı:

Hakemlik zor bir meslek ama bu kadar kötü yönetmek çok daha zor. Bunun üzerine VAR geldi. Çizgi teknolojisi neredeyse yüzde yüz isabetli kararlar veriliyor. VAR çok daha çeşitli pozisyonlara bakıyor ama insan bu teknoloji gelince minimize edilmiş hata bekliyor. Bu teknoloji iyi kullanılırsa fayda verir... Bizler hakem hatasıyla kastı ayırt edebilecek durumdayız. Hiçbir şey artık gizli kalmıyor. Her şey ortada. Açıklasınlar bilmek istiyorum, desinler ki evet sizin futbolcunuz yalan söylüyor hakeme çıkarken hakaret etti. Şu nedenle o sarı kartı gördü. Hakaret etse zaten kırmızı kart görmesi lazım.

FIFA kokartlı eski hakem Selçuk Dereli ile eski hakem Seçim Demirel, futbol gündeminde yaşanan "hakemler de röportaj versin" tartışmasını Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

 

Selçuk Dereli-Twitter.jpg
Selçuk Dereli / Fotoğraf: Twitter

 

Selçuk Dereli: Türkiye'de herkes konuşuyor bir tek hakemler konuşmuyor, onlar da konuşsun!

Selçuk Dereli, maçlardan sonra hakemlerin pozisyonları kameralar önünde anlatmasının doğru karar olacağını belirterek, "Olması gereken bir şey. Ben Türkiye Hakem ve Gözlemciler Derneği Başkanı olduğumda bu uygulamayı başlatmıştık. Talep de benden gelmişti. Maçın içinde yaşananlarla ilgili en sağlıklı kararı hakemler verir. Verdiği veya vermediği kararlarla ilgili açıklama yapması şeffaflık adına bence olmalıdır" değerlendirmesinde bulundu. 

Türkiye'de daha önce bu uygulama ile ilk kez kendisinin kameralar karşısına geçtiğini hatırlatan Dereli, şunları kaydetti:

Basın mensuplarının önüne çıkıp maçla ilgili açıklamada bulunmuştum. Sonra gelen soruları yanıtlamıştım. Benden sonra ikinci gün Yunus Yıldırım yine maçtaki kararlarını gazetecilere anlattı. Bu açıklamalardan sonra bazı bölümler spekülasyonlara sebebiyet verdi. Sonrasında uygulama kaldırıldı. Sadece iki maçla sınırlı kaldı. Bence devam etmeliydi.

"Akılda kalan soru işaretlerine yanıt bulunur"

Hakemlerin zaten toplumun önünde karar verdiklerini dile getiren Dereli, şöyle konuştu:

Hakemin maçın içinde yaşananları açıklamasında ne gibi sorun olabilir ki? Şeffaf olmak lazım. İnsanlardan neyi saklıyoruz? Çıksın hakem ne gördüğünü, hangi düşünceyle karar verdiğini açıklasın. Açıklasın ki kamuoyu da bu anlamda tatmin olsun. En azından akılda kalan soru işaretlerine yanıt bulunmuş olur. Bu futbola olumlu anlamda katkı sağlar diye düşünüyorum.

Hakemlerin yapacakları açıklamalar üzerlerindeki baskıyı da atabileceğine değinen Dereli, şu öneriyi yaptı:

Türkiye'de herkes konuşuyor ancak bir tek hakemler konuşmuyor. E hakemler de konuşsun! Konuşsunlar, açıklasınlar, maçta ne yaşadıklarını söylesinler. Kamuoyunun yanıt bulamadığı, kafasını karıştırdığı pozisyonlarla ilgili 'Ben şöyle gördüm, bundan dolayı böyle değerlendirdim' derse, belki farklı bir bakış açısı getirebilir. Tansiyonu düşürür. Bence kamuoyu açısından da iyi olur. 

 

Seçim Demirel-Independent Türkçe.jpg
Seçim Demirel / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Seçim Demirel: Hakemin 'Hata yaptım' demesinin kabul edileceğini düşünmüyorum çünkü hata olarak görmezler

Süper Lig'de 9 yıl görev alan eski hakemlerden Seçim Demirel, bu durumun ülkelerin futbol kültürüyle alakalı olduğunu belirterek, şu anısını anlattı:

Hollandalı bir FIFA hakemi, ülkemizdeki seminerde, 'Maç bittiğinde bir oda belirleniyor ve o odada her iki kulüp başkanlarıyla birlikte bir toplantı yapıyoruz. Müsabaka içinde verdiğimiz kararları açıklıyor, karşılıklı tartışıyoruz' dedi. Bunu söyleyen Kuipers. FIFA'nın elit kategorideki hakemlerinden biriydi. 

Kuipers'in anlattıklarını karşısında oldukça şaşırdıklarını ifade eden Demirel, "Onu bizim ülkemize uyarlayalım. Hakemlerin kulüp başkanlarıyla veya basına bu şekilde açıklama yapmasının çok kabul göreceğini düşünmüyorum. Ama bu tamamen ülkelerin futbol kültürüyle alakalı. İngiltere'de bu kabul görebilir çünkü olaya bizden daha farklı bakıyor, daha farklı düşünüyorlar. Mourinho, kabul edilebileceğini düşündüğü için böyle bir şeyi ifade etmiştir" yorumunu yaptı.

"Bir hakem kararı neden ve nasıl verdiğini açıkladığında iyi niyetli algılanmaz"

Bu durumun hakemlerin üzerindeki baskıyı azaltmak yerine aksine artıracağını düşündüğünü aktaran Demirel, şunları kaydetti:

Bir hakem çıkıp kararını neden ve nasıl verdiğini açıkladığında çok iyi niyetli algılanmaz bu. Algılanmıyor da! Futbol hatalar oyunu. Şu anda ülkemizde de hakemler hatalar yapıyor ve bakın nasıl senaryolar üretiliyor. 'Bir takımı bilerek, organize şekilde şampiyon yapmak istiyorlar' düşüncesine kadar gidiyor bu senaryolar. Hakemin en iyi niyetle, 'Ben pozisyonu göremedim, doğru değerlendiremedim, VAR'da gördüğümde bu şekilde algılayamadım' gibi sözleri söylediğini düşünün. Bu bile hiçbir şekilde kabul görmez. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Türkiye'nin futbol kültüründe kazanma odaklılık olduğunu öne süren Demirel, "Biz her şekilde kazanalım istiyoruz. Bu nedenle hatanın kabul edileceğini çok düşünmüyorum. Çünkü hata olarak görmezler o olayı. Yine işin içinde bir art niyet aranır, bilerek yapıldığı iddia edilir. 'X maçta penaltı çalındı ama bizimkinde çalınmadı', 'Göremediğini söyledi, orada görmediyse burada nasıl görüyor'" sözleriyle konunun daha da uzatılacağını ve bu nedenle bu yaklaşımın kabul görmeyeceğini düşündüğünü söyledi.

Hakemlerin basına çıkıp açıklama yapmalarının yerine MHK Başkanı'nın belli aralıklarla bilgilendirme yapmasının daha uygun olacağını dile getiren Demirel, sözlerini şöyle noktaladı:

Bu sene hem yayıncı kuruluşta hem de ulusal kanallarda MHK eğitimcileri kurallarla ilgili değerlendirmelerde bulundular. Ancak pozisyonları hep Avrupa'daki maçlardan alıyorlar. Bunun yerine Süper Lig'deki pozisyonları kullanarak değerlendirirlerse insanların kafasında daha bir netlik kazandırılabilir. Bu işe daha samimi bakılır diye düşünüyorum.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU