Mısır'dan Türkiye ile normalleşme için "prensip" ve "hedef" şartı

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, "Diplomatik ilişkilerin dışında bir iletişim yok" diye konuştu

Fotoğraf: AFP

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için Ankara'nın adımlarının Mısır'ın prensip ve hedefleri ile uyumlu olması gerektiğini söyledi.

Şükri, Kahire ve Ankara arasında yıllar süren gerilim sonrasında temas kurulduğunu doğrularken iki ülke arasındaki diyalogun sınırlı olduğu sinyalini verdi.

Mısır'da ülkenin seçimle gelen ilk cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi'nin 2013 yılında ülkede yaşanan protestoların ardından ordu tarafından devrilmesinden beri iki ülke arasındaki ilişkiler fiilen durdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geçen hafta yaptığı açıklamada diplomatik temasın tekrar kurulduğunu söyledi.

Şükri, "Diplomatik ilişkilerin dışında bir iletişim yok. Türkiye'nin adımları Mısır'ın prensip ve hedefleri ile uyumlu olursa iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için zemin hazırlanmış olur" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Cuma günü Mısır ile temaslar hakkında , "Mısır'la istihbari, diplomatik ve ekonomik olarak zaten işbirliği sürecimiz devam ediyor... Bunu en üst düzeyde değil de bunun bir tık altında devam ediyor. Gönlümüz ister ki Mısır'la olan bu süreci çok daha güçlü bir şekilde devam ettirelim" dile getirmişti.

Mısır istihbarat kaynakları Türkiye'nin iki ülke arasındaki ilişkileri görüşmek üzere bir toplantı teklifinde bulunduğunu cuma günü ifade etmişti söyledi.

Mısır'la ilişkiler

Geçen günlerde Mısır, Doğu Akdeniz’de hidrokarbon çalışmaları için çıktığı ihalede Türkiye’nin kıta sahanlığını gözeterek bir sınır çizmişti. Mısır’ın bu tutumu Türkiye’nin Kasım 2019’da Libya ile yaptığı Deniz Sınırlarını Yetkilendirme Anlaşması’na saygı duyması olarak yorumlandı.


Reuters, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU