Biden: ABD'deki herkes aşı olduktan sonra fazla aşılarımızı paylaşacağız

ABD Başkanı, "İlk önce Amerikalıların gözetildiğinden emin olmakla başlayacağız" dedi

Joe Biden 2019'da bir insan hakları kampanyasında konuşma yaparken (AP)

ABD Başkanı Joe Biden çarşamba günü yaptığı açıklamada, tüm Amerikalılar aşılanma fırsatı elde ettikten sonra eğer ABD'nin elinde fazladan aşı kalırsa, yönetiminin aşı stokunu dünyanın geri kalanıyla paylaşacağını söyledi.

Salı günü Biden, yönetiminin ilave 100 milyon doz Johnson & Johnson aşısı için anlaşmaya vardığını duyurduktan kısa bir süre sonra "Eğer fazlalığımız olursa, bu fazlalığı dünyanın geri kalanıyla paylaşacağız" dedi. 

Biden fazla Kovid aşılarını diğer ülkeleri paylaşma sözünü bir muhabirin sorusunu cevaplarken verdi.   

Başkan, yoksul ülkelerin halklarının Kovid-19'a karşı aşılanmasına yardım etmenin yurt dışına seyahat eden veya yurt dışında iş yapan Amerikalıların maruz kalacağı riskleri azaltacağına vurgu yaptı.

ABD Başkanı, "Ne kadar yüksek bir çit veya duvar inşa etseniz de bu çitle durdurulabilecek bir şey değil. Yani nihayetinde dünya güvenli hale gelene kadar biz de güvende olmayacağız" dedi.

Bu yüzden ilk önce Amerikalıların gözetildiğinden emin olmakla başlayacağız ama sonrasında dünyanın geri kalanına da yardım etmeye çalışacağız.

Biden yönetimi geçen hafta yetişkin Amerikalıların tümünü mayıs sonuna kadar aşılamaya yetecek kadar aşı dozu satın aldığını duyurmuştu.

Yönetim, satın alınan 100 milyon tek dozluk ilave Johnson & Johnson aşısının Amerikalı tüm çocukların ve genç yetişkinlerin aşılanmasına yeteceğini belirtti.

Biden, yönetim aşı tedarikini dünyanın geri kalanıyla paylaşmaya başlamadan önce ABD'nin aşı olmak isteyen tüm Amerikalıların bu fırsata sahip olması öncülündeki ısrarını korudu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Başkanı geçen hafta, Meksika Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un yaptığı ABD'nin aşı tedarikini yoksul güney komşusuyla paylaşması yönündeki ricayı geri çevirmişti.

Yönetimin halihazırda günde 2,1 milyondan fazla aşılama yaptığı ABD'de aşı olan toplam kişi sayısı 60 milyonu geçti.

Geçen hafta itibarıyla Meksika, toplam 2,5 milyon vatandaşını aşılamıştı.

Beyaz Saray, Biden'ın Cuma günü imzalayarak yürürlüğe koymayı planladığı bir trilyon 900 milyar dolarlık (yaklaşık 14 trilyon 152 milyar TL) Kovid yardım paketinin hükümetin aşı dağıtım çabalarını hızlandırmasının yanı sıra testlere ve hem eyaletler hem de yerel yönetimler tarafından yürütülen pandemiyle mücadele programlarına daha fazla kaynak sağlamasını umuyor.

ABD tarihinin en yüksek meblağlı ikinci yasası olan yardım paketi ayrıca Amerikalı vergi mükelleflerinin çoğuna bin 400 dolarlık (yaklaşık 10 bin 431 TL) teşvik çeki verilmesini, önemli bir federal işsizlik yardım programının genişletilmesini, pandemiyle ön cephede mücadele eden eyaletlere ve yerel yönetimlere 350 milyar dolarlık (yaklaşık 2 trilyon 606 milyar TL) yardım sağlanmasını da içeriyor.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU