BM Genel Sekreteri Guterres: Dünya 10 yıldır Suriye'deki yıkımı ve dökülen kanı izliyor

Suriye'deki iç savaşa yönelik değerlendirmelerde bulunan Guterres, "Suriye halkı bu yüzyılın en büyük suçlarından birine maruz kaldı" dedi

Fotoğraf: AA

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suriye'deki iç savaşın 10'uncu yılı dolayısıyla gazetecilere açıklamalarda bulundu.

10 yıl önceki barışçıl gösterilerin şiddetle bastırılması sonrası ülkenin korkunç bir iç savaşa sürüklendiğini ifade eden Guterres, ülkede yaşananların artık manşetlerde yer almadığına ancak ülkedeki kabusun devam ettiğine dikkati çekti.

Guterres, "Yüzbinlerce Suriyeli öldü, milyonlarcası yerinden edildi. Sayısı bilinmeyen çok sayıda kişi tutuklu, işkence görüyor kayıp ve yoksulluk içinde yaşıyor" dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Suriye halkı bu yüzyılın en büyük suçlarından birine maruz kaldı"

Dünyanın 10 yıldır Suriye'deki yıkımı ve dökülen kanı izlediğini ifade eden Guterres, "Suriye'deki yıkımın boyutunu tam olarak anlamak imkansız ve Suriye halkı bu yüzyılın en büyük suçlarından birine maruz kaldı" ifadelerine yer verdi.

Guterres, "Yaşanan vahşetin boyutu vicdanları sarsıyor ve Suriye'de sürdürülebilir barış için sorumluların hesap vermesi gerekiyor" diye konuştu. 

Suriyeli çocuklarının yarısının savaşsız bir gün görmediğini söyleyen Guterres, "Suriyelilerin yaklaşık yüzde 60'ı bu yıl açlık riskiyle karşı karşıya" ifadelerini kullandı.

Guterres, Suriye krizi başta olmak üzere yaşanan diğer sorunlara çözüm bulunamamasınınsa uluslararası toplumun elindeki mevcut güvenlik mekanizması BM Güvenlik Konseyinin etkili olmamasından kaynaklandığını sözlerine ekledi.

 

AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU