Öksürük sesinden Kovid-19'u tespit edebilen yeni bir test geliştirildi

Söz konusu uygulamanın burundan sürüntü alınarak yapılan PCR testlerinden çok daha hızlı ve az maliyetli olduğu belirtildi

Fotoğraf: Pixabay

Bilim insanları, öksürük sesinden yeni tip koronavirüsü (Kovid-19) doğru bir şekilde tahmin eden bir test geliştirdi.

NTV'de yer alan habere göre, Birleşik Krallık'taki Essex Üniversitesi tarafından geliştirilen DeepCough adlı uygulamaya, klinik olarak onaylanmış 8 bin 380 kişinin öksürük sesi örneğinin tanımlandığı ifade edildi. 

Söz konusu seslerin, geçen yıl İspanya ve Meksika’daki hastanelere başvuran 2 bin 339’u Kovid-19 pozitif kişiye, 6 bin 401’nin ise negatif insanlara ait olduğu belirtildi.

Yüzde 98 doğru tespit 

Bilim insanları yaptıkları testler sonucunda uygulamanın bir kişinin Kovid-19'a yakalanıp yakalanmadığı yüzde 98 oranında doğru tespit ettiğini söyledi. 

Ayrıca, DeepCough uygulamasının benzer bir doğruluk oranına sahip PCR testinden çok daha hızlı ve ucuz olduğu aktarıldı.

Uzmanlar iOS ve Androd’lerde yakın bir zamanda indirilebilecek uygulamadan sonuç olmak için yalnızca mikrofona öksürmenin yeterli olduğunu ifade etti. 

Çalışmanın yöneticisi Dr. Javier Andreu-Perez, “Salgınla mücadele kapsamında, umut vaat eden sonuçlara sahip uygulamamuz gerçekten bir oyun değiştirici olabilir. Uygulaması diğer testlere göre çok kolay ve daha hızlı sonuç veriyor. Çalışmamız, akıllı biyometrik sistemlerin geliştirilmesinin Kovid-19 ve diğer salgın hastalıklar için ne kadar önemli olduğunu kanıtlıyor” dedi. 

 

Independent Türkçe, NTV

DAHA FAZLA HABER OKU