İran Devrim Muhafızları Ordusu’nda dikkat çeken görev değişimi

Said Muhammed istifa mektubunda “Bazı söylentiler, siyasi ve seçim şüphelerinin ortaya çıkmasından dolayı DMO’ya bağlı Hatemu’l Enbiya grubunu korumak için görevimden istifa ediyorum” ifadelerini kullandı.

General Said Muhammed’in (üniformalı) İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı kanallar tarafından yayınlanan, cumhurbaşkanlığı seçimlerine adaylığını destekleyen bir kampanya sırasında çekilmiş fotoğrafı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) dün ekonomik kolu Hatem’ul Enbiya Komutanı’nın değiştiğini duyurdu. Açıklama, Hatem’ul Enbiya Komutanı General Said Muhammed'in adının önümüzdeki haziran'da yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçim yarışmasına katılacakları düşünülen DMO liderlerinin yer aldığı bir liste ile ilişkilendirilmesinin ardından geldi. Bu durum Said Muhammed’in seçimlere katılacağına ilişkin iddiaları güçlendirdi.

İran’ın resmi haber ajansı IRNA’nın haberine göre General Said Muhammed, DMO Komutanı Hüseyin Selami’nin grubun yeni komutanını atayan kararnameyi imzalamasından bir saat sonra görevinden istifa etti. Said Muhammed, söz konusu imzayla Selami’nin özel danışmanı olarak atanmıştı.

Said Muhammed istifa mektubunda “Bazı söylentiler, siyasi ve seçim şüphelerinin ortaya çıkmasından dolayı DMO’ya bağlı Hatemu’l Enbiya grubunu korumak için görevimden istifa ediyorum” ifadelerini kullandı.

DMO Komutanı, Albay Hüseyin Huşi Sedat’ı Hatem’ul Enbiya Komutanlığı’na atadı. Hatem’ul Enbiya petrol ve enerji sektörleri başta olmak üzere ekonomik alanlarda faaliyet gösteren DMO’ya bağlı yüzlerce şirketi bünyesinde toplayan bir şemsiye görevi görüyor.

DMO’nun 2019 yılının nisan ayında Washington tarafından terör örgütü listesine alınmasının ardından, eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde uygulanan ABD yaptırımlarının çoğu Hatem’ul Enbiya grubuna bağlı şirketleri etkilemişti.

Nükleer anlaşmayı yeniden canlandırmak için diplomatik yola geri dönmek isteyen ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin, İran’ın tüm yaptırımların kaldırılmasına yönelik talebi yüzünden büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalması bekleniyor. Zira bu talep DMO şirketlerini ABD kısıtlamalarından muaf tutmak anlamına geliyor.

52 yaşındaki Said Muhammed, DMO’daki ikinci neslin önde gelen komutanlarından biri olarak kabul ediliyor. Sürpriz bir şekilde DMO’nun ekonomik kolunun komutanlığına atanması, daha sonra isminin “genç ve devrimci cumhurbaşkanı” olarak ilişkilendirilmesi için yeterli bir nedendi. Genç ve devrimci özellikleri, İran Dini Lideri Ali Hamaney'in geçtiğimiz yıl Velayet-i Fakih rejiminin mevcut Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin yönetiminden sonra gelecek İran hükümeti için belirlediği özellikleri yansıtıyor.

Said Muhammed cumhurbaşkanlığı seçimleri iddiaları ile ilişkisine rağmen aylardır, seçimlere katılacağına yönelik iddiaları inkar etmedi veya onaylamadı. Bloomberg haber ajansı geçtiğimiz ekim ayında, Said Muhammed’i ağustos ayı başlarında mevcut cumhurbaşkanın yetkilerini devralabilecek beş aday arasında göstermişti.

İran’da halk, cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin gelişmelere kayıtsız durumda. Bu durum İranlı yetkililer arasında endişe uyandırıyor. Şu ana kadar sadece birkaç siyasetçi yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylığını koymak istediğini duyurdu.

Hamaney’in askeri danışmanı ve eski Savunma Bakanı DMO liderlerinden Hüseyin Dehkan ve ılımlı muhafazakar kimliğiyle tanınan eski Meclis Başkan Yardımcısı Ali Mutahhari’nin cumhurbaşkanlığına adaylığını koyduğu resmen onaylandı.

Mevcut hükümeti ve muhafazakarları destekleyen siteler, genç generalin Hatem’ul Enbiya grubundan çıkmasını cumhurbaşkanlığı seçimlerine gireceğinin “bir kanıtı” olarak değerlendirdi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olmayı planlayan eski meclis başkanı Ali Laricani’ye yakınlığı ile bilinen Haber Online sitesi, Said Muhammed’in DMO’nun ekonomik kolundan ayrılışı hakkında yaptığı dikkat çekici yorumda şu ifadeleri kullandı:

“İstifa mı etti yoksa görevden mi alındı belli değil. DMO Komutanı’nın kararnamesinde Said Muhammed'in istifa ettiğine dair hiçbir kanıt yok. Bazı muhafazakar siteler onun görevden alındığına dikkat çekiyor.”

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat 

DAHA FAZLA HABER OKU