Başına "kılıç saplanan" köpekbalığının katili aranıyor: "Otopsi yapmamız gerek"

Şüpheliler arasında bir merlin balığı, bir yelkenbalığı, deniz kestanesi ve vatoz bulunuyor

Latince ismi Isurus oxyrinchus olan deniz canlısı, burungiller familyasından bir köpekbalığı türü (Arturo Chacon / Livescience)

Kısa süre önce Meksika'nın Los Cabos kentindeki bir plajda kafasına "kılıç saplanan" kısa yüzgeçli bir mako köpekbalığı karaya vurdu. Bunun ardından uzmanlar, "cinayet silahını" köpekbalığının üzerinde bırakan katile dair tahminler yürütmeye başladı.

Uzmanlara göre çok az sayıda deniz canlısının kılıç benzeri yapıları var. Bu yapılar genellikle hayvanların kendini savunması için kullanılıyor.

"Sivriburun camgöz" diye de bilinen köpekbalığının görüntülerini inceleyen deniz biyolojisi profesörü Christopher Lowe, hayvanın başındaki yapının boyutuna dayanarak, failin bir merlin veya yelkenbalığı olabileceğini söyledi. Yerel denizcilerse vatozlardan şüpheleniyor. Bu üç tür de Las Cabos sularında yaşıyor.

Yetişkin mako köpekbalıklarının genellikle kılıçlı balıkları avladığı biliniyor. Prof. Lowe, büyük olasılıkla bu yavru köpekbalığının da yemek yemeye çalıştığını ama başarısız olduğunu söylüyor. Livescience'a konuşan Lowe, bunu şöyle açıklıyor:

Bu genç bir köpekbalığı. Muhtemelen deneyimsizdi ve gerçekten hazır olmadığı bir avı yakalamaya çalıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetişkin makoların uzunluğu 3,8 metreye, ağırlığı da 545 kilograma ulaşabiliyor. Yenidoğanların uzunluğu ise genellikle 1 metre civarında oluyor. Karaya vuran köpekbalığının da 1 metreden biraz daha uzun olduğu bildiriliyor.

José del Cabo sahilinde yürüyüş yaptığı sırada köpekbalığına rastlayan Arturo Chacon'a göre olay, 18 Şubat'ta meydana geldi. Bölgedeki bir tekne kiralama firmasını işleten Chacon, "Taze gibi görünüyordu, kısa süre önce ölmüştü" diye konuştu.

Köpekbalığının fotoğraflarını çeken ve Instagram hesabından paylaşan Chaon, "San Jose del Cabo'da sahile vurmuş bir köpekbalığı. Görünüşe göre büyük bir vatozla savaşı kaybetmiş! Vay!" diye yazmıştı.

Katil kim?

Chacon'un çektiği fotoğrafları inceleyen denizbilimci Lowe ise hayvanın başına saplanan yapının muhtemelen bir vatoza ait olmadığını belirtti.

Lowe, "Vatoz dikenleri daha uzun ve düzdür. Buradaki yapı çok da kalın görünüyor. Ama bir olasılık daha var. Aradığımız hayvan bir deniz kestanesi veya yelkenlibalığı olabilir" ifadelerini kullandı.

Öte yandan denizbilimci, bu yapının, köpekbalığının beynini deldiğini de düşünmüyor. "Kesin olarak söylemek zor ama saplanan yapı epey önde. Beyinse daha geridedir" diyen Lowe, sözlerini şöyle sürdürüyor:

Köpekbalıklarının beyinleri tuhaf. Kafanın içinde çok fazla alan var. Beyin de nispeten küçük. Omurganın ön beyne veya koku alma loblarının bir kısmına zarar vermesi olası. Yani hayvanın koku alma kabiliyetini etkilemiş olabilir. Her halükarda otopsi yapmamız gerekiyor.

Lowe'ye göre olayın en ilginç yönü, köpekbalığının sahilde bulunması. Zira bu hayvanlar öldüklerinde genellikle okyanus tabanına batıyor. "Buradan hayvanın yönünün değiştiğini ve kıyı şeridine yüzdüğünü çıkarıyorum" diyen Lowe, şunları ekliyor:

Belki de yaralanan köpekbalığını bir balıkçı yakaladı. Kancadan kurtulmuş bile olsa çok hırpalanmış, bu yüzden de yaşam savaşını kaybetmiş olabilir.

 

Independent Türkçe, Livescience

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU