Singapur'dan iklim krizine yeni önlem: Yüzen güneş enerjisi tarlası

Projeyi yürütmekle görevli firma, okyanusların elektrik üretiminde 'yeni sınır hattı' olduğunu söylüyor

Bir işçi 22 Ocak 2021'de Singapur'un kuzey kıyıları açıklarındaki yüzen güneş enerjisi tarlasındaki kabloları kontrol ediyor (AFP)

Singapur şehir devletinin sera gazı emisyonlarını azaltmak ve iklim değişikliğiyle mücadele etmesi için artan baskı, ülkenin kuzey kıyılarında parlayan bir güneş panelleri denizine yol açtı.

AFP'nin haberine göre, Singapur'la Malezya arasında yer alan Johor Boğazı'na uzanan güneş enerjisi tarlasının inşasında denize 13 bin güneş paneli yerleştirildi.

5 megawatt'a kadar elektrik üretme kabiliyetine sahip güneş panelleri, en az bin 400 haneye bütün yıl boyunca güç sağlamak için yeterli enerjiyi üretebilir.

Projeyi yürütmekle görevlendirilen Singapurlu firma Sunseap Group'un mühendislik bölümü başkan yardımcısı Shawn Tan, AFP'ye verdiği demeçte kurak arazi bakımından sınırlı alana sahip bir ülkeye yenilenebilir enerji üretimi için çözümü denizin sunduğunu söyledi.

Tan, "Deniz, güneş enerjisi kurmak için yeni sınır hattı" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Singapur için başka bir güneş enerjisi projesi üzerinde çalışan Sembcorp Industries firmasının Güneydoğu Asya'daki kıdemli başkan yardımcısı ve güneş enerjisi bölümü başkanı Jen Tan, "Çatıları ve çok kıt olan kullanışlı araziyi tükettikten sonra bir sonraki büyük potansiyel bizatihi su alanımızdır" dedi.

Bu yeni çaba Singapur'un Asya'nın kişi başına düşen en büyük karbondioksit yayıcılarından biri olma rekorunu irdelemeyi hedeflediği bir dönemde geldi.

Singapur, sınırlı alanın yanı sıra hidroelektrik ve rüzgar enerjisi için seçeneklerin yetersizliğiyle, yenilenebilir enerjiye doğru ilerlemede lojistik zorluklarla karşı karşıya kaldı.

Çevreci gruplar uzun zamandır Singapur'u, yükselen deniz seviyeleri ülkenin geleceği için büyüyen bir tehdit haline gelirken bile iklim değişikliğini ele almak için yeterince şey yapmamakla suçluyor.

İklim Eylem Takipçisi (CAT), analizinde iklim değişikliğiyle mücadele çabalarını güçlendiren Singapur'un 2020 ve 2030 hedeflerinin "zayıf" olduğunu söyledi.

CAT, internet sitesinde "Singapur, 2030 hedefini Mart 2020'de güncelledi ancak güncellenen hedef, Paris Anlaşması'nın onu büyütme gerekliliğinin aksine iklim eyleminde bir artış değil" diyor.

Ayrıca CAT, Singapur'un geçen yılın nisanda uzun vadeli bir düşük emisyon geliştirme stratejisi yayımladığını ve emisyonları 2030'daki zirvesinden, 2050'ye kadar yarıya indirmeyi amaçlayan bu planın "'yüzyılın ikinci yarısında' net sıfıra 'yapılabilir olan en kısa sürede' ulaşmayı hedefleyerek net sıfır emisyona ulaşma adanmışlığında yetersizlik gösterdiğini" söylüyor.

CAT, "Singapur'un 2030 Paris Anlaşması hedefini önemli ölçüde güçlendirmesi gerekiyor ki bu, daha iddialı bir uzun vadeli hedef için temel oluşturabilir" dedi.

Örgüt, ülkenin yenilenebilir enerji kapasitesinin genişlemesine rağmen, doğalgazın hâlâ Singapur'daki birincil enerji kaynağı olduğunu ve üretilen elektriğin yüzde 96'sını oluşturduğunu söyledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU