Tarihteki ilk tweet açık artırmada: Son teklif dudak uçuklattı

Jack Dorsey’in paylaştığı ilk tweet’e en yüksek fiyatı veren iş insanı, sosyal medya hesabından “Aslen Türküm” yazdı

ABD'li yazılım mimarı Jack Dorsey, MIT Technology Review tarafından "35 yaşın altındaki en yenilikçi 35 kişi"den biri seçilmişti (AFP)

Twitter'ın kurucusu ve CEO'su Jack Dorsey, sosyal medya platformunun kurulduğu tarihte attığı ilk tweetini satışa çıkardı. Açık artırmadaki tweet'e verilen en yüksek teklif 2,5 milyon dolara ulaştı.

Dorsey'in hesabından 21 Mart 2006'da paylaşılan ve NFT'ye (non-fungible token) dönüştürülerek satışa çıkarılan gönderide "twttr'ımı kuruyorum" ifadeleri yer alıyor.

NFT, Türkçe'de genellikle "değişimi mümkün olmayan para ya da çip" diye niteleniyor. NFT'nin özgün ve biricik olması, kendi türünden başka bir çiple takas edilemeyeceği anlamına geliyor. Son dönemde sanat eserlerinin satışında sıklıkla kullanılan NFT, dönüştürülen eserlerin özgünlüğünün kolayca doğrulanmasını sağlıyor ve kopyalanmasının önüne geçiyor.

Jack Dorsey, dün Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Twitter paylaşımlarının alınıp satılabildiği Valuables BY Cent platformunun bağlantısını paylaştı. Bağlantıya tıklayan kullanıcılar, 2006 tarihli ilk tweet'in satışa çıkarıldığını gördü.
 

Ekran görüntüsü 2021-03-07 115818.png
Dorsey'in tweet'inin açık atırmada satışa çıkarıldığı sayfa (Valuables BY Cent)


Hala açık artırmada olan tweet için verilen en yüksek teklifse 2,5 milyon dolar oldu. Teklifi kriptopara alım satım platformu Cryptoland'in ve Malezya merkezli Bridge Oracle'ın CEO'su Sina Estavi verdi.

Teklifini Twitter'da duyuran Estavi'nin Türkçe paylaşımları da kullanıcıların gözünden kaçmadı. İş insanı, "Türkçe'yi nasıl söktün?" diye soran bir kullanıcıya "Aslen Türküm" yanıtını verdi.
 


BBC'nin haberine göre, Dorsey'in tweet'i açık artırmada satıldıktan sonra da sosyal medya platformunda herkese açık kalacak.

Alıcı, yalnızca tweet'in meta verilerini ve dijital imzalı bir sertifikasını elde edecek. Bu sertifika, sadece tweet'i paylaşan kişi tarafından imzalanıp doğrulanabiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Webtekno'ya göre Jack Dorsey'in paylaşımı, şu anda satış platformundaki en yüksek teklifi alan tweet konumunda.

Listenin ikinci sırasında Elon Musk'ın 2018'de paylaştığı tweet bulunuyor. Musk'ın Ağustos 2018 tarihli tweet'inde "Tesla'yı hisse başına 420 dolardan borsadan çekmeyi düşünüyorum" ifadeleri yer alıyor. Söz konusu tweet, dünya genelinde büyük yankı uyandırmış ve Musk'ın dolandırıcılıkla suçlanmasına yol açmıştı.

Platformda en yüksek teklifi alan tweetlerden üçünsüsü ise tarihteki ilk bitcoin işlemini yapan ve Bitcoin'in kurucusu olduğu öne sürülen Hal Finney'e ait. Ocak 2009 tarihli tweet'te "Bitcoin'i yönetiyorum" ifadeleri kullanılıyor.

 

Independent Türkçe, BBC, BBC Türkçe, Webrazzi, Webtekno

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU