Hindistan'da mağduru tecavüzcüsüyle evlendirmeyi teklif eden başyargıcın yorumları infial yarattı

Binlerce kadın, imza attıkları açık mektupla Bobde'nin istifasını istedi

Hindistan'da 2020'de kadına yönelik şiddet olaylarına tepki için düzenlenen bir eylem (AP)

Hindistan Yüksek Mahkemesi Başyargıcı Sharad Arvind Bobde'nin yönettiği iki tecavüz davasında sarf ettiği sözler büyük tepki çekti.

Ülke gündemine oturan davalardan birinde, artık bir yetişkin olarak tanımlanan mağdur, 16 yaşındayken Maharaştra eyaletinde devlet memuru olan bir akrabası tarafından birçok kez takip edildiğini ve tecavüze uğradığını iddia etti.

Mahkeme belgelerine göre aileler küçük kız 18 yaşına geldiğinde taraflar arasında evliliğin gerçekleştirileceği konusunda anlaşmaya vardı ancak adam sözünden dönerek başka biriyle evlendi.

2019'da aile adam aleyhine dava açtığında bir bölge mahkemesi bu kişiye kefalet hakkı tanıdı. Bombay Yüksek Mahkemesi ise alt mahkemeye, "Böyle bir yaklaşım, ilgili yargıcın tamamen yeterlilikten yoksun olduğunun açık bir göstergesidir" şeklinde sert bir eleştiri yazarak bu emri bozdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat iş burada kalmadı ve sanık daha sonra Yüksek Mahkeme'ye başvurdu. Yargıç Bobde ve heyetin diğer iki üyesi, bu kişinin tutuklanmasına karşı 4 haftalık koruma imkanı sundu.

Yargıç Bobde pazartesi günü baktığı davada küçük yaşta kız çocuğuna tecavüz etmekle suçlanan 23 yaşındaki adama, saldırdığı bu kişiyle evlenip evlenmeyeceğini sordu.

Hint medyasında yer alan haberlere göre Bobde, sanığa "Onunla evlenir misin?" sorusunu yönelttikten sonra, "Genç kızı iğfal edip tecavüz etmeden önce düşünmeliydin. Evlen diye zorlamıyoruz. Şayet istersen bize bildir" ifadesini kullandı.

Yargıcın bu yorumları, Hindistan'da yetki sahibi kişilerin ve özellikle erkeklerin kadınlara ve kız çocuklarına muamele şeklini bir kez daha tartışmaya açtı.

Bobde'nin sözleri karşısında "dehşete düştüklerini ve öfkelendiklerini" söyleyen aktivistler, hazırladıkları açık mektupla bir kampanya başlattı.

New York Times'ın (NYT) haberine göre, söz konusu mektupta, "Küçük bir kıza tecavüz davasını çözmek için dostane bir çözüm olarak evliliği önermeniz acımasız olmaktan daha kötü ve duyarsızdır, çünkü mağdurların adaleti arama hakkını derinden sarsmaktadır" ifadeleri yer aldı.

Kadın hakları grubu Saheli'den aktivist Anuradha Banerji de dahil olmak üzere 4 binden fazla kadın, başyargıcın istifasını talep eden mektubu imzaladı.

Banerji, "Hindistan'ın başyargıcının bu ilkel ve ataerkil yorumları, hem yargı sistemindeki hem de toplumdaki daha derin bir çürümeyi işaret ediyor. Milyonlarca genç kız, değerlerinin kişilikleri değil evlenilebilir olup olmadıklarıyla ilgili olduğunu görmüş olacak" diye konuştu.
 


Diğer yandan mektuba ve basında çıkan haberlere göre Yargıç Bobde'nin bir başka davada, söz konusu tecavüz suçlamalarını "rızaya dayalı ilişki" gibi değerlendirerek bu suça göz yumduğu belirtildi.

Birlikte yaşadığı partneri tarafından tecavüze uğradığını iddia eden bir kadınla ilgili davada Bobde'nin "İki kişi karı-koca olarak yaşıyorsa, koca acımasız da olsa, aralarındaki cinsel ilişki eylemine tecavüz denilebilir mi?" diye sorduğu kaydedildi.

Ülkede 2012 tarihli Cinsel Suçlara Karşı Çocukların Korunması Yasası uyarınca reşit olmayanlarla cinsel ilişki suç sayılıyor ve bu konuda verilecek cezalar 10 yıldan müebbet hapis cezasına kadar değişiyor, kefalet hakkıysa nadiren tanınıyor.

Uluslararası Suç Kayıtları Bürosu'nun elindeki rakamlara göre, Hindistan'da her yıl on binlerce tecavüz vakası bildirilse de içlerinden çok azı kovuşturmayla sonuçlanıyor.

Aktivistler, birçok vakanın damgalanma korkusu nedeniyle rapor edilmediğine dikkati çekerek, sorunun gerçek boyutunun çok daha büyük olduğunu söylüyor.

 

Independent Türkçe, New York Times

Derleyen: Elvide Demirkol

DAHA FAZLA HABER OKU