Pandemi Brezilya'yı kırıp geçirirken, Bolsonaro halkı azarladı: "Mızmızlanmayı kesin!"

"Evden çıkmayıp her şeyi kapatmaya daha ne kadar devam edeceksiniz?"

Brezilya devlet başkanı, aşı karşıtı söylemleriyle tepki toplamıştı (Reuters)

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, ülkesinde Kovid-19 kaynaklı ölümler rekor sayılara ulaşırken halka "Mızmızlanmayı kesin" dedi.

Brezilya, ABD’den sonra dünyadaki en yüksek koronavirüs kaynaklı ölüm oranına sahip.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Perşembe günkü açıklamasında Bolsonaro şu ifadeleri kullandı:

Mızmızlanıp yakınmayı kesin. Daha ne kadar ağlaşacaksınız? Evden çıkmayıp her şeyi kapatmaya daha ne kadar devam edeceksiniz? Kimse artık buna katlanamaz. Ölümler nedeniyle üzgün olsak bile bir çözüme ihtiyacımız var.

Bolsonaro koronavirüsü "hafif gribe" benzettiği ve salgını ciddiye almadığı açıklamalarıyla sık sık gündem olmuş, birçok tepki toplamıştı.

Ülkede toplam vaka sayısı 11 milyona yaklaşırken, 260 binin üzerinde kişi pandemi nedeniyle hayatını kaybetti.

Artan vakalar nedeniyle Sao Paulo bölgesinde dün "kırmızı alarm" durumuna geçilmişti. Ticaret merkezi konumundaki bölge, 2,8 milyon vaka ve 60 binin üzerinde ölümle ülkenin salgından en çok etkilenen bölgesi.

Hastanelerdeki doluluğun azaltılması amacıyla 12 milyondan fazla kişinin yaşadığı bölgede cumartesi gününden itibaren 20.00-05.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

Vaka sayılarındaki ani fırlayışın, ilk olarak Manaus kentinde tespit edilen, bulaşıcılığı yüksek koronavirüs varyantından kaynaklandığı düşünülüyor.

Bilim insanları "P1" olarak adlandırılan koronavirüs varyantının Covid-19'u atlatmış birçok kişide görüldüğünü belirtmişti.



Independent Türkçe, France 24

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU