Son dakika uyarısı üzerine Biden, ikinci Suriye saldırısını iptal etti

İran destekli eyleme verilecek yanıtın sert bir mesaj göndermesi ama kayıpları en aza indirmesi amaçlandı

ABD, Suriye'de İran destekli milisleri hedef alan hava saldırıları düzenledi (AP)

İstihbaratın bölgede bir kadın ve çocukların bulunduğunu bildirmesinin ardından Joe Biden, Suriye'deki ikinci bir hedefe yapılacak hava saldırısını son dakikada iptal etti.

10 gün süren görüşmelerin ardından Biden, Pentagon'a 26 Şubat'ta Suriye'de İran destekli milislerin bulunduğu iki hedefe hava saldırısı planına devam etme talimatı vermişti. Söz konusu hava saldırıları, şubatın ortasında Irak'ın kuzeyinde ABD güçlerine düzenlenen roket saldırısına yanıt niteliğindeydi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The Wall Street Journal'ın haberine göre, bombaların düşmesine yalnızca 30 dakika kala başkana bir yardımcısından acil bir uyarı geldi.

Savaş alanında yapılan keşifte, bir bölgede bulunan avluda bir kadınla çocukların görüldüğünü bildirildi ve başkan bu hedefi halihazırda görev için havada olan F-15E uçağıyla vurma emrini iptal etti.

Savunma Bakanı Lloyd Austin'in tavsiyesi üzerine ilk hedefe yönelik saldırı devam etti. Pentagon yetkililerine göre saldırıda bir milis savaşçı öldü ve ikisi de yaralandı.

Hava saldırısının amacı, İranlı liderlere ABD'deki yeni yönetimin Ortadoğu'daki provokasyona yanıt vereceği ama gerilimi tırmandırma peşinde olmadığı mesajı göndermekti.

The Wall Street Journal, yetkililerin, saldırının ardından konuyu pekiştirmek amacıyla Tahran'a gizli bir mesaj da gönderildiğini söylediğini bildirdi.

İran destekli bir milis kuvveti 15 Şubat'ta Irak'ın kuzeyindeki Erbil havalimanına saldırarak bir sözleşmeli personeli öldürmüş, 7 Amerikalıyı da yaralamıştı.

Saldırı sonrasındaki süreçte; ertesi gün Beyaz Saray, Pentagon ve saldırıdan hangi milis grubunun sorumlu olduğunu tespit etmekle görevli istihbarat ajansları arasında bir dizi toplantı başlandı.

20 Şubat'ta roketlerin Irak'taki Balad Hava Üssü'nü hedef alarak bir sözleşmeli personeli yaraladığı ikinci saldırının ardından, saldırılara nasıl yanıt verileceğine dair seçenekler Pentagon tarafından tamamlanmadan önce başkan tarafından düzeltilip gözden geçirildi.

Saldırıdan önce Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi arandı. Planlanan gün geldiğinde Biden saldırı seçeneğini seçti ve bazı parlamenterlerin yanı sıra müttefiklere de konuyla ilgili bilgi verildi.

Yönetimden bir yetkili Journal'a "Burada epey koordineli bir diplomatik ve askeri plan yürüttük. İranlıların maksadımızın ne olduğunu bildiklerinden emin olduk" dedi.

Başka bir yetkili "İlk kez böyle bir karar vereceğimizi ve yoğun incelemeye maruz kalacağımızı biliyorduk" diye konuştu.

Gece saldırmayı seçerek ve saldırıyı Irak topraklarında gerçekleştirmekten kaçınarak Biden, ilk askeri harekatı için ikinci saldırının iptal edilmesiyle de altı çizildiği üzere zayiatı en aza indirecek ama sert bir mesaj yollayacak bir seçeceği tercih etti.

Bununla birlikte yönetimin İran'a yönelik çizgisi, İran'ın bölgede cezadan muaf hareket edemeyeceği ve ABD'nin koalisyon güçlerine ve personeline yönelik saldırılara cevap vereceği yönünde.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU