Şampiyonluk yarışında yara alan Galatasaray, hakemlere tepkili... Demirel: MHK'nın atama politikası, kulüplerin ve medyanın hakemler üzerindeki baskıcı tutumu bu standartsızlığı getiriyor

Ankaragücü'ne 2-1 yenilerek şampiyonluk yolunda "ağır" yara alan Galatasaray'da "adalet" isyanı! Karşılaşmanın ardından tüm Türkiye'nin tartıştığı pozisyonları Süper Lig'in eski kadın hakemlerinden Seçim Demirel, Independent Türkçe için yorumladı

Mustafa Muhammed, rakibine yaptığı hareket nedeniyle doğrudan kırmızı kart gördü / Fotoğraf: AA

Süper Lig'in 28. haftasın deplasmanda Ankaragücü'ne konuk olan lider Galatasaray, karşılaşmayı 2-1 kaybederek şampiyonluk yolunda çok kritik üç puan kaybetti.

Maçın ilk yarısının uzatma dakikalarında penaltı golüyle 1-0 geri düşen sarı-kırmızılılar, müsabakayı 2-1 kaybetti.

Karşılaşmanın ardından Galatasaray cephesinde maçın hakemi Halil Umut Meler ve VAR hakemi Cüneyt Çakır'a tepki vardı.

Galatasaray'ın ikinci kaptanı Arda Turan, maçtan sonra yayıncı kuruluşa yaptığı açıklamada, şöyle konuştu:

Kelimeleri iyi seçmem lazım yoksa ceza alırız. Dirsek konusu var, Marcao'nun eli değince penaltı, Kadiköy'de vurunca penaltı değil. Beşiktaş maçında Diagne önce topa vuruyor, kafasına geliyor. 'Hocam önce topa vurdu' diyorsun, 'Ardacım tehlikeli' diyor. 'Tamam hocam, kırmızı' diyorsun. Alanya'da Luindama'ya vuruyor, 'Yeterince tehlikeli değil' diyorsun. Antalya maçında Emre'ye kırmızı kart, Falcao sarı kart. Biz kazanırken söylemiyoruz diye böyle oluyor.

Albayrak: Adalet istiyoruz, başka bir şey istemiyoruz

Arda Turan'ın ardından en sert tepki, sarı-kırmızılı kulübün ikinci başkanı Abdurrahim Albayrak'tan geldi.

Stadyum dışında kendisini bekleyen gazetecilere konuşan Albayrak'ın oldukça sinirli olduğu gözlendi.

Önceki akşam Malatya'da oynanan maçta sarı-siyahlı kulübün başkanının hakem yönetimlerine isyan ettiğini hatırlatan Albayrak, şimdi de kendilerinin benzer bir tepkilerinin olduğunu aktardı:

Mustafa Muhammed'i böyle mi durdurmayı planlıyorsunuz? Mustafa'nın hareketi kırmızı kartsa, Trabzon'daki de penaltıdır. Sadece adalet istiyoruz. Neler olduğunu tüm Türkiye, çok yakından seyrediyor. Herkes hayretler içerisinde. Bir bakıyorsunuz Trabzonspor Başkanı isyan ediyor, verilmeyen penaltı. Ama VAR'da kim var? Cüneyt Çakır var. O pozisyonda yine bir darbe var. Verilmeyen bir penaltı var. Cüneyt Çakır, VAR'a kimseyi çağırmıyor. Çok güzel, muhteşem. Beni men etsinler, ben de bırakayım bu mesleği. Kime hizmet ediyoruz, nedir bu ya? Adalet istiyoruz, başka bir şey istemiyoruz. Sen bu gece rahat uyuyabilecek misin? Nedir bize kastınız?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Günay: Federasyonu uyarıyoruz, adil yönetim bekliyoruz

Albayrak'ın ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan bir diğer isim de kulübün başkan yardımcılarından Yusuf Günay oldu.

Karşılaşmanın hakemleri Meler ve Çakır'a tepki gösteren ve kararlarını eleştiren Günay, Türkiye Futbol Federasyonu'na (TFF) da uyarıda bulundu:

Çifte standart var, adalet yok. Mustafa Muhammed'e verilen kırmızı kart, asla kırmız kart değil. Galatasaray'ı engellemek isteyen bir program var. Bunu görüyoruz ama buna asla müsaade etmeyeceğiz. Gerçekten bu kırmız kart, resmen talimatla verilmiş kart gibi. Asla kırmız kartla alakası yok. Federasyonu uyarıyoruz, adil yönetim bekliyoruz. Şampiyonluk yolunda Galatasaray camiası olarak bunlara boyun eğmeyeceğiz. Kimsenin bizi engellemeye gücü yetmez.

Terim: Bundan sonra herkesi ismiyle soyadıyla söyleyeceğim

2-1 kaybedilen Ankaragücü maçının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim de Mustafa Muhammed'in kırmızı kart pozisyonuna tepki gösterenler arasındaydı.

Mustafa Muhammed'e gösterilen kartın renginin ağır olduğunu savunan Terim, şunları söyledi:

İkici yarıya oyuncu ve taktik değişiklikle başladık. En kritik dönemde bir kırmızı kart gördük. Ben de şimdi seyrettim. Eğer bu tip vuruşlara dirsek diyorsanız, o zaman çok oyuncunun atılması lazım. İki hafta önce kafasına 4 dikiş atılan Luyindama'nın pozisyonuna kırmızı kart verilmemiş bir Galatasaray, Beşiktaş maçında Diagne'nin topa uzanmasına kırmızı kart yemiş Galatasaray... Adam zaten kendisi dirseğe doğru kafa atıyor. İstediğiniz gibi karar verin... Ankaragücü'nün mücadelesine hiçbir şey demiyorum. Takdir ediyorum ama bunsan sonra artık ben de maçlardan sonra her hakem için yorumu yapacağım. Makul ve mantıklı şekilde.

 

GALATASARAY-AA (3).jpeg
Galatasaraylı futbolcu Ryan Donk'un üzüntüsü objektiflere yansıdı / Fotoğraf: AA

 

Bundan sonraki maçlarda gereken tepkiyi göstereceğini söyleyen Terim, "Bizim gücümüzde inancımız da, yüreğimizde bunların altından kalmaya yeter. Alışkınız biz bunlara. Biz bunlara rağmen şampiyon oluyoruz zaten olduğumuz zaman" dedi. 

Kendi maçlarında birkaç haftadır verilen kararları "enteresan" olarak nitelendiren ve bunun sonuncusu olmasını temenni eden Terim, sözlerini şöyle sonlandırdı:

Bundan sonra benim oyuncum atıldığı zaman hakem doğru karar verdi demeyeceğim. Bizim aleyhimize bir şey denilirse ben de bundan sonra gereken tepkiyi göstereceğim. Hakem çok iyiydi, iyi idare etti demeyeceğim. Bundan sonra herkesi ismiyle soyadıyla ben de söyleyeceğim. Millet bizi isim-soy isimle söylediğine göre biz de söyleyeceğiz.

Ankaragücü mağlubiyeti sonrası Süper Lig'deki 8 maçlık galibiyet serisi son bulan ve şampiyonluk yarışında kritik üç puan kaybeden Galatasaray, geride kalan 27 maçta 57 puanla zirvedeki yerini korudu.

Tartışmalı pozisyonların damga vurduğu ve hakemler Meler ve Çakır'ın gecenin en çok konuşulan isimleri olduğu müsabakayı ve benzer pozisyonlarda farklı kararlar çıkmasını, Süper Lig'de 9 yıl görev alan eski hakem Seçim Demirel, Independent Türkçe için yorumladı.

 

Seçim Demirel - Independent Türkçe.jpeg
Seçim Demirel / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Hakem kolun açık olduğunu düşündüğü için penaltı kararı verdi"

Maçın ilk yarısının son anlarında Arda Turan'ın penaltıyla sonuçlanan pozisyonuyla ilgili öncelikle kuralı hatırlatan Demirel, şunları kaydetti:

Elle oynamalar oyun kurallarının en sübjektif bölümü. Kendi vücudundan seken toplarla ilgili kural şunu diyor: Oyuncu kendi kontrolündeki topa bilerek vurur ve top da vücudundan sekerek açık olan ele gelirse oyun devam eder. Fakat kontrolünde olmayan top kendi vücudundan sekerek açık olan ele gelirse elle oynama olarak değerlendirilir, kapalı yani doğal konumdaki ele gelirse oyun devam eder.

Demirel'in penaltı pozisyonuyla ilgili yorumu şöyle:

Dün akşam Arda Turan'ın kontrolünde olmayan top dizinden sekerek eline temas etti. Eğer kol doğal konumda diyorsak oyun devam etmeli. Hayır kol açıktı diyorsak penaltı olmalı. Hakem kolun açık olduğunu düşündüğü için penaltı kararı verdi. Yorum gerektirdiği için VAR müdahale etmemeliydi ki etmeyerek doğru olanı yaptı.

"Mustafa Muhammed dirseğini araç olarak kullanıyor, sarı kart daha doğru olurdu"

Müsabakanın ikinci yarısında Mustafa Muhammed'in kırmızı kartla oyundan ihraç edilmesi gecenin en çok konuşulan konularının başında geldi.

Demirel, Muhammed'in pozisyonunda ellerin ve kolların kural dışı kullanımının elle oynamalara göre daha net olduğunu belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

Eğer oyuncu dirseğini silah olarak kullanıyorsa ihraç, araç olarak kullanıyorsa ihtar olmalı. Mustafa Muhammed dirseğini topa doğru gitmek, kendisine alan açmak için araç olarak kullanıyor. Silah olarak kullanmıyor. Yani sarı kart daha doğru bir karar olurdu. Hakemin VAR ile ne konuştuğunu bilemiyoruz. Eğer hakem ben pozisyona hakimim ve silah olarak kullandığına eminim dediyse VAR hakemi monitöre çağıramaz. 

"MHK'nın atama politikası, kulüplerin ve medyanın hakemler üzerindeki baskıcı tutumu bu standartsızlığı getiriyor" 

Tartışmalı pozisyonların damga vurduğu müsabakanın ardından başta Arda Turan olmak üzere Fatih Terim ve Abdurrahim Albayrak, farklı maçlardan benzer pozisyonları örnek göstererek verilen farklı kararları eleştirdi. 

Demirel, "Süper Lig'de benzer pozisyonlarda farklı kararlar alınmasının gerekçesi nedir?" sorusunu şöyle yanıtladı:

Ligimizde maalesef benzer pozisyonlara farklı kararlar verilebiliyor. Hakemler standardı yakalayamadı. Bunun birçok nedeni var aslında. Çok sık değişen MHK'lar, her MHK'nın farklı atama politikası, eğitim sistemi ve söylemleri, kulüplerin ve medyanın hakemler üzerindeki baskıcı tutumu bu standartsızlığı getiriyor. En masum olanlar yine de hakemler diye düşünüyorum.

 

GALATASARAY-AA (2).jpeg
Galatasaray kaptanı Fernando Muslera, müsabakanın hakemine tepki gösterdi / Fotoğraf: AA

 

"Sistemin doğru uygulanması için eğitimlere ihtiyaç olduğu ortada"

Türkiye'de ve dünyada VAR sistemi uygulanmaya başlandıktan sonra futboldaki tartışmalar ve hakem kararları gündemdeki yerini koruyor.

VAR sisteminin kullanımının dünyanın birçok ülkesinde sorun yaşattığını üstelik dünya futbolunu domine eden ülke Premier Lig'de bile tartışmaların bitmediğini belirten Demirel, şöyle konuştu:

Sahadaki hakemler VAR sisteminden sonra risk almayı bıraktılar. 'Nede olsa izleniyor' rahatlığıyla karar vermekten imtina ediyorlar. VAR da sorumluluğu sahadaki hakeme bırakınca hatalar kaçınılmaz oluyor. Ülkemizde farklı uygulanıyor diyemem fakat sistemin doğru uygulanması için eğitimlere ihtiyaç olduğu ortada.

"MHK'nın bir an önce atama politikasını gözden geçirip, önlem alması gerekiyor"

Bu sezon hakemlerin sık sık oyundan öne geçtiğini ve sezon başında kısa bir süre sahalarda genç hakemlerin görev aldığını dile getiren Demirel, şu ifadeleri kullandı:

Sezon başında kısa bir süre sahalarda genç hakemleri gördük ve güzel maçlar izledik. Fakat haftalar ilerledikçe sorunlar yaşanmaya başlandı MHK genç hakemleri geri plana alarak tecrübeli hakemlerle devam etmeyi tercih etti. Bu değişim de olumlu sonuç vermedi. Hakemler hata yapmaya ve gündem olmaya devam etti.

Bu durumun ortaya çıkmasında MHK'nın atama politikası ve eğitim sisteminin çok büyük rol oynadığını kaydeden Demirel, sözlerini şöyle noktaladı:

Bir hafta önce büyük hatalar yapmış bir hakemi bir hafta sonra yine önemli, göz önünde olan bir müsabakada görevlendirmek gündem olmayı kaçınılmaz kılıyor. MHK'nın bir an önce atama politikasını gözden geçirip, hem psikolojik hem de kurumsal eğitimlerle önlem alması gerekiyor.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU