Güney Afrika merkezli MTN Group, Suriye’deki hissesini 65 milyon dolara satıyor

MTN Suriye’de azınlık hissesi olan TeleInvest’in başkanı şubenin başına kayyum olarak atandı

2020 Uluslararası Bilgi Teknolojileri ve Telekomünikasyon Fuarı’na katılan MTN

Güney Afrika merkezli telekomünikasyon şirketi MTN Group dün yaptığı açıklamada, geçen hafta Suriye yargısının denetimine tabi tutulmasına rağmen Suriye şubesinde yüzde 75’e ulaşan hissesini 65 milyon dolar karşılığında satmak için hala müzakerede bulunmaya kararlı olduğunu söyledi.

Şam’daki bir mahkeme, MTN Group’un ruhsat sözleşmesinin şartlarını ihlal ettiği suçlamasıyla MTN Suriye’nin gözetim altına alınmasına karar verdi. Devlet MTN Suriye’nin sözleşmeyi ihlal ederek hükümeti gelirlerden mahrum bıraktığını söylüyor ve MTN bu iddiaları reddediyor. Şirket cuma günü yaptığı açıklamada temyiz başvurusunda bulunacaklarını açıkladı. Perşembe günü Suriye Devlet Konseyi MTN’nin ruhsat sözleşmesinin yükümlülüklerini ihlal ettiğini söyleyerek bunun kamu hazine haklarını toplam gelirlerin yüzde 21,5’i oranında etkilediğini belirtti.

MTN Suriye’de azınlık hissesi olan TeleInvest’in başkanı şubenin başına kayyum olarak atandı. Böylece başkan, adli denetim kararı yürürlükte olduğu sürece şubenin günlük faaliyetlerini yönetmekten sorumlu olacak. Mahkemenin beyanında kararın ne kadar süre yürürlükte olacağı belirtilmedi. Telelnvest, MTN Group’un MTN Suriye’deki yüzde 75 hissesini daha önceden belirtilmemiş bir fiyata satın almak istiyor.

Güney Afrika şirketinin bir sözcüsü Reuters'a verdiği demeçte “MTN Group, yüzde 75 hissesini ve kredilerini toplamda 65 milyon dolar karşılığında satmak için TeleInvest ile vardığı anlaşmanın yürürlükte kalmasına hala bağlı” ifadelerini kullandı. TeleInvest'e satış yapılması, MTN Group’un orta vadede Orta Doğu’dan çıkma planlarının bir parçası olarak geliyor.

MTN Group’un Ortadoğu'daki faaliyetleri, İran'da 15 yıllık işletme ruhsatı kazanmak için rüşvet verdiği ve Afganistan'daki aşırılık yanlısı gruplara yardım ettiği iddialarıyla gölgelendi. MTN bu iddiaları reddediyor. Geçtiğimiz yılın ilk altı ayında MTN Suriye, MTN Group’un faiz, vergi ve amortisman öncesi esas kazancına yüzde 0,7 oranında katkıda bulunmuştu.

O dönem MTN Group hesaplarındaki MTN Suriye’ye ait olan net kıymetler, 1,4 milyar rand (80 milyon dolar) tahmini geri kazanılabilir tutar olarak kaydedilmişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU