Eski Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, "yolsuzluk" suçundan 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Mahkeme; Sarkozy ile aynı davada yargılanan avukatı Herzog ve Yargıç Azibert'in de aynı suçtan ceza verdi

Fotoğraf: AA

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, yolsuzlukla suçlandığı "telekulak" davasında 2 yıl tecil edilmiş toplamda 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Paris Ceza Mahkemesi, Sarkozy ile aynı davada yargılanan avukatı Thierre Herzog ve Yargıç Gilbert Azibert'in de "yolsuzluk" suçundan ceza almasına karar verdi. 

Mahkeme, Sarkozy, Herzog ve Azibert'e 1 yılı tecilli olmak üzere 3 yıl hapis cezası verilmesine hükmetti. Herzog ayrıca 5 yıl boyunca avukatlıktan menedildi.

Karara itiraz etmek için 10 günü olan Sarkozy'nin, cezasını ev hapsinde çevrilebilir ve kendisine elektronik kelepçe takılabilir. 

Ne olmuştu?

Telekulak davası suçlamaları, "Paul Bismuth" denilen hatta kaydedilen konuşmalara dayanıyor.

Konuşmalarda Sarkozy, Temyiz Mahkemesinin 2007'deki seçim kampanyasında Fransa'nın en zengin kadını, L'Oreal'in varisi Liliane Bettencourt'tan 150 bin euro bağış kabul ettiğine yönelik iddiaları dikkate almamasını istiyor.

Sarkozy, 2007'de cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasını yürütmek için o zamanki Libya lideri Muammer Kaddafi'den yasa dışı maddi destek aldığı ve kampanyayı bu destekle yürütmekle suçlanıyor.

Sarkozy'nin, kendisine karşı açılan davalarla ilgili gizli bilgilere ulaşmak için avukatı aracılığyla Yargıç Gilbert Azibert'e daha iyi makam teklif ettiği tespit edilmişti.

 

Independent Türkçe, AA, Euronews Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU