Beyaz Saray ve basın arasında tartışma çıktı: Gazetecilerin girişte Kovid testi için para ödemesi planlanıyor

The Daily Beast'in Washington bürosu şefi Jackie Kucinich "Pandemi sürerken Amerikan halkını bilgilendirmek için ücret ödemek... Bu gerçekten harika bir bakış açısı" dedi

Kovid-19 önlemleri sebebiyle Beyaz Saray'da en fazla 80 haberci bulunabiliyor (Reuters)

Beyaz Saray'a girmek isteyen basın görevlilerine Kovid-19 testini zorunlu kılan Biden yönetimi, bunu ücretli hale getirmeyi planlıyor. Basın mensuplarıysa bu kararı eleştiriyor.

ABD'nin saygın gazetelerinden Washington Post'a göre Beyaz Saray Basın Ofisi, 1 Mart'tan itibaren habercilerin test için her gün 170 dolar (yaklaşık bin 250 TL) ödemesi gerektiğini bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Habere göre, ABD yönetimi, test masraflarını şimdiye kadar üstleniyordu. Ancak testlerin ücretinin bütçeyi zorladığını belirten yetkililer, yükü haber kuruluşlarına kaydırmak istiyor. 

ABD yönetiminin kararı, Beyaz Saray Muhabirleri Derneği Başkanı Zeke Miller’ın gönderdiği bir e-posta da duyuruldu. “Beyaz Saray, bütçe kısıtlamaları sebebiyle yönetimin gazetecilerden talep ettiği günlük Kovid-19 testini sağlama olanaklarını azalttığı konusunda bizi bilgilendirdi” diyen Miller “Prosedürlerin tekrar değişmesi konusundaki hayal kırıklığınıza katılıyoruz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan bu hamle, Beyaz Saray Muhabirleri Derneği'ni alarma geçirdi. Zira dernek, başta küçük kuruluşlar olmak üzere test ücretinin habercilere yükleyeceği mali yüke itiraz ediyor.

Plan resmi olarak duyurulmadığı için adının açıklanmasını istemeyen bir muhabir şöyle konuştu:

Bu plan Beyaz Saray habercileri için bir gelir testi anlamına geliyor. Başka hiçbir federal kurum gazetecilerden test ücreti almıyor.

Washington Post, söz konusu ücretle büyük haber kuruluşlarının da başının ağrıyabileceğine de işaret etti. Örneğin televizyon kanallarının Beyaz Saray ekipleri genellikle 8 kişiden oluşuyor. Bu ekibin bir günlük Beyaz Saray ziyareti bin 360 dolara (yaklaşık 10 bin TL) mal olabilir.

Beyaz Saray'ın haber kuruluşlarından istediği ilk ücret bu değil. Zira yönetim, başkanlık uçağı Air Force One'la seyahat eden muhabirler için kuruluşlarına fatura gönderiyor. Başkanlık gezilerinde yenen yemek için de ödeme yapılıyor.

 

 

Ancak sağlık ve güvenlik önlemleri genellikle Beyaz Saray'ın sorumluluğunda. Başkentteki yeni güvenlik bariyerlerine atıfta bulunan bir gazeteci "Çitleri dikmek için kimse bizden bir ücret istemedi" dedi.

The Daily Beast'in Washington bürosu şefi Jackie Kucinich ise bu karara dair şu ifadeleri kullandı:

Pandemi sürerken Amerikan halkını bilgilendirmek için ücret ödemek... Bu gerçekten harika bir bakış açısı.

Bununla birlikte, Beyaz Saray Muhabirleri Derneği'nin çabalarıyla kararda bazı değişiklikler yapıldı. Zira Biden yönetimi, dışarıda yapılacak Kovid-19 testlerinin kabul edileceğini belirtti. Ancak dışarıda yapılan testler 50 dolarla 200 dolar (370'le bin 480 TL) arasında değişiyor ve hangi testlerin kabul edileceği gizemini koruyor.

Beyaz Saray, başkanın seyahatlerini takip eden ve günlük basın brifinglerine katılanlar için test masrafını karşılamayı da onayladı. Fakat bu az sayıda muhabiri kapsıyor. Çünkü Kovid-19 önlemlerine göre brifinglere 14 kişi katılabiliyor.

 

Independent Türkçe, Washington Post, Fox News, New York Post

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU