Biden'ın Kovid danışmanı, pandemi sırasında özel sektörden milyonlar kazanmış

ABD Başkanı'nın Kamu Sağlığı Dairesi Başkanı adayının onay oturumu bu hafta gerçekleşecek

Obama döneminde de bu görevi üstlenen Vivek Murthy henüz 43 yaşında (AFP) 

Joe Biden'ın Kovid danışmanı, pandemi sürecinde şirketlere koronavirüse karşı güvenlik önlemleri konusunda danışmanlık vererek 2 milyon dolardan (yaklaşık 14 milyon TL) fazla kazandı.

Washington Post'a göre, Biden'a 2020 başkanlık seçimi kampanyası sırasında danışmanlık veren ve şimdi Beyaz Saray'ın ABD Kamu Sağlığı Dairesi Başkanlığı için adayı olan Dr. Vivek Murthy, büyük ücretler karşılığında Carnival Corporation'ın gemi turları, Airbnb ve başka şirketlere danışmanlık yaptı.

Bu ayın başlarında dosyalanan etik belgelerine göre, Murthy konuşma ücreti olarak yüz binlerce dolar daha aldı.

Yürütme organlarına yapılan atamaları soruşturan Revolving Door Project'ten (RDP) Jeff Hauser, gazeteye şunları söyledi:

Onun tavsiye satma sürecine ne kadar gömüldüğü konusunda tam bir çerçeveye sahip değildik.
Toplumun zihninde turistik gemi yolculuğu sektörü gibi alanlarda olabilecek sağlık ve güvenlik riskleriyle ilgili büyük sorular mevcut ve Kamu Sağlığı Dairesi Başkanı'nın halka tamamen tarafsız tavsiyeler vermesini istiyoruz.

Dr. Murthy'nin Senato'daki onay oturumunun perşembe günü başkent Washington'da gerçekleşmesi planlandı.

Murthy, Barack Obama'nın adayı olarak bu süreçten geçmiş ve önceki yönetim sırasında Donald Trump tarafından kovulmuştu.

Şimdiye kadar Batı Virginia Senatörü Joe Manchin, Biden'ın adayına oy vereceğini açıklarken; Murthy'nin muhtemelen Senato'daki 50 Demokrat Parti oyunun hepsine ihtiyacı var.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mali beyanına göre Murthy, Ocak 2020'den bu yana danışmanlık ücretleri ve sözleşmelerden en az 2,6 milyon dolar (yaklaşık 18 milyon TL) kazandı ve sağlık hizmetleri veya ürünlerine odaklanan 4 şirkete danışmanlık yaptı.

Salgın boyunca Carnival Corporation, ona 400 bin dolar (yaklaşık 2,75 milyon TL) tediye ederken Airbnb hem nakit 410 bin dolar (yaklaşık 2,85 milyon TL) ödedi hem de şu anki piyasa değeri 400 bin dolardan fazla olan şirket hissesi verdi.

Murthy, pandemi sırasında akıl sağlığı uygulamaları tavsiyelerinde bulunmak için kozmetik devi Estée Lauder'den de 292 bin 500 dolar (yaklaşık 2 milyon TL) aldı.

Netflix, Murthy'e televizyon ve film prodüksiyonlarını sürdürmenin güvenli olup olmadığına yönelik danışmanlığı için 600 bin dolardan (yaklaşık 4,2 milyon TL) fazla ödeme yaptı.

Dr. Murthy aynı zamanda Google, UBS Finans Hizmetleri, hastaneler ve sağlık sigortası şirketlerinin aralarında yer aldığı çeşitli dinleyici topluluklarına yaptığı 30'dan fazla konuşma için en az 522 bin 650 dolar (yaklaşık 3,6 milyon TL) ödeme aldı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU