Bernie Sanders, Netanyahu'yu yerden yere vurdu: Filistinliler aşı beklerken bu yaptığın rezalet

İsrail basınına göre aşı gönderilmesi öngörülen ülke sayısı 19-20 arasında değişiyor

Amerikalı siyasetçi Sanders, aşı bekleyen Filistinlilerin durumuna dikkati çekti (Reuters)

ABD'li senatör Bernie Sanders, koronavirüs (Kovid-19) aşısı için sıra bekleyen çok sayıda Filistinli varken, yabancı ülkelere aşı diplomasisi uygulayan İsrail'i sert dille eleştirdi.

Amerikalı siyasetçi, Twitter'da New York Times'ın "İsrail'in uzak ülkelere yaptığı aşı bağışları, aşıların kıt olduğu işgal altındaki topraklarda yaşayan Filistinlilerin refahından İsrail'in sorumlu olduğunu söyleyen Filistinlileri kızdırdı" ifadelerinin geçtiği haberini paylaşarak Tel Aviv'in sergilediği tutuma tepki gösterdi.

Sanders, "İsrail işgalci bir güç olarak kontrolü altındaki tüm insanların sağlığından sorumludur. İşgal altındaki topraklarda bu kadar çok Filistinli hâlâ beklerken, Netanyahu'nun yabancı müttefiklerini ödüllendirmek için fazla aşıları kullanması bir rezalet" ifadelerini kullandı.
 


Haberi aktaran Jerusalem Post gazetesi, geçen yılın sonlarında aşı uygulamasına başladığında Filistinlileri bu sürece dahil etmeyen İsrail'in bazı aktivistler ve yabancı medya kuruluşları tarafından eleştirildiğini hatırlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde ayrıca, İsrail hükümetinin "Filistin Yönetimi'ne binlerce doz aşı sevk ettiği ve bağış olarak gönderilen Rus Sputnik V aşısının girişini de kolaylaştırdığı" belirtildi.

İsrail medyasında çarşamba günü yer alan haberlerde, aşıyı diplomasi malzemesi yapmakla suçlanan Binyamin Netanyahu hükümetinin ABD'den sonra büyükelçiliğini Kudüs'te açan ikinci ülke olan Honduras'a İsrail stoklarından 5 bin Kovid-19 aşısının göndereceği belirtilmişti.

Times of Israel gazetesinin İsrail Kamu Yayın Kuruluşu'ndan (KAN) aktardığı haberde, her birine bin ile 5 bin doz arasında Moderna aşısı gönderilmesi öngörülen yerler arasında Honduras'ın yanı sıra Güney Kıbrıs, Macaristan, Guatemala, Çekya, Maldivler, Etiyopya, Çad, Kenya, Uganda, Gine ve Moritanya dahil 19-20 kadar ülkenin adının geçtiği ifade edilmişti.

Savunma Bakanı Benny Gantz, Netanyahu'nun böyle bir adım atmasını gayrimeşru bir iş olarak nitelemişti.

Gantz, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Gerçek şu ki Netanyahu, İsrail vatandaşlarının ödediği vergilerle alınan aşılar üzerinden hesapsız bir ticaret yapıyor. Belli ki kendisi bir devleti değil, bir krallığı yönettiğini sanıyor" ifadelerini kullanmıştı.


Independent Türkçe, Jerusalem Post, Times of Israel, AA

DAHA FAZLA HABER OKU