Atmosfere giren göktaşı ateş topuna dönüştü, Kanada'yı birden aydınlattı

Olaya tanık olan bir gözlemci, nesneyi "bir araba karanlıkta farlarını size çevirdiğinde hissettiğinizden daha parlak" diye niteledi

Kanada'nın Alberta eyaletinin sakinleri, haftaya şiddetli bir mavi ışık parlamasıyla başladı.

Amerikan Meteor Derneği, 22 Şubat Pazartesi günü Edmonton kentinin kuzeyinde görülen ateş topuyla ilgili 400'den fazla ihbar aldıklarını açıkladı.

Yerel saatle sabah 6.00 civarında Kanada göğünü aydınlatan ateş topunun Britanya Kolombiyası'ndan ve ABD'den de görüldüğü bildirildi.

Dernek, ihbarlarla birlikte ateş topunun görüldüğü 100'den fazla video kaydı topladıklarını aktardı. Bu görüntülerden oluşan yaklaşık üç dakikalık kolaj derneğin Youtube sayfasında paylaşıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ateş topunu gözlemleyen ve bildiren yurttaşlardan biri, nesneyi, "bir araba karanlıkta farlarını size çevirdiğinde hissettiğinizden daha parlak" diye niteledi.

Bir başka gözlemci ise ateş topunun önce açık mavi bir parıltı yaydığını, sonrasında turuncuya döndüğünü ve ardında koyu gri bir iz bıraktığını söyledi. 

Edmonton sakinlerinden Lea Storry, ışığı gördüğünde şehir merkezindeki evinin penceresinin yanında olduğunu söyledi. Işık parlaması, Storry'nin evinin güvenlik kamerasına yansıdı.

 


Görüntüleri Twitter hesabından paylaşan Storry, o anları şöyle anlattı:

‘Bu harika. Galiba bir yıldız kaydı' diye düşündüm. Daha önce yıldız kaymasına tanık olmuştum ama hiçbiri bu kadar yakın ve net değildi. Yani benim için ilk oldu.

Ateş topu nedir?

Atmosfere girdiğinde parlak kıvılcımlar saçan büyük meteorlar, genellikle "ateş topu" diye adlandırılıyor. Uzmanlara göre Dünya atmosferine her gün ateş topu büyüklüğünde binlerce göktaşı giriyor.

Ancak bunların büyük kısmı, okyanuslarda ya da ıssız bölgelerde ortaya çıkıyor ve gün ışığı nedeniyle göze çarpmıyor. Geceleri ortaya çıkanlarsa nispeten az sayıda kişinin fark etmesi nedeniyle gündeme gelmiyor.

 

Independent Türkçe, Amerikan Meteor Derneği, CBS

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU