Wilfried Zaha: Diz çökmek alçaltıcı, dik durmalıyız

"Arkasında Siyahilerin Hayatı Önemlidir yazan forma giymeyeceğim çünkü bu hedef gibi hissettiriyor"

Wilfried Zaha tek dizinin üstüne çöküyor (AFP)

Wilfried Zaha, İngiltere Premier Lig'de (EPL) maçlardan önce tek diz üstüne çökmeyi bırakma kararı alan ilk oyuncu oldu. Crystal Palace'ın yıldızı, hareketin "alçaltıcı" olduğuna ve siyahi oyuncuların "dik durması" gerektiğine inandığını tekrardan dile getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen yaz hayata geçirilen Project Restart'tan (pandemi nedeniyle askıya alınan ligin yeniden başlatılmasına yönelik proje -ed.n.) beri oyuncular, çalışanlar ve resmi görevliler, Amerikalı bir polis memurunun George Floyd'u katletmesinin ardından dayanışma göstermek için tek dizinin üstüne çöküyor. Ne var ki Queens Park Rangers ve Brentford gibi EFL (English Football League) kulüpleri geçen haftalarda hareketin içinin boşaltıldığını iddia ederek tek diz üstüne çökmeyi bırakmıştı.

İnternette sürekli ırkçı tacize uğrayan Zaha, arkasında Siyahilerin Hayatı Önemlidir yazan forma giymek istemediğini, bunun kendisini "hedef gibi hissettirdiğini" ekledi.

Financial Times'ın Business of Football zirvesinde perşembe günü konuşan Zaha, şunları söyledi:

Tek diz üstüne çökmenin alçaltıcı vesaire olduğunu tabii daha önce de söyledim zira büyürken ebeveynlerim bana siyahi olmaktan ne olursa olsun onur duymam gerektiğini öğretti. Sadece dik durmamızın yeterli olduğunu düşünüyorum. Çünkü tek diz üstüne çökmenin artık şuraya vardığını düşünüyorum... Bunu maçlardan önce yapıyoruz ve hatta bazen insanlar bunu maçlardan önce yapmamız gerektiğini bile unutuyor. Ardındaki anlamı kavramaya çalıştıkça gözümde giderek öylesine yaptığımız bir şey haline geldi ve bunu yeterli bulmuyorum. Tek diz üstüne çökmeyeceğim, arkasında Siyahilerin Hayatı Önemlidir yazılı forma giymeyeceğim çünkü bu hedef gibi hissettiriyor. Kendimizi soyutluyoruz. Eşit olduğumuzu söylemeye çalışıyoruz ama bunun gibi, zaten işe yaramayan şeylerle kendimizi soyutluyoruz. Konuyla ilgili duruşum bu. Dik durmamız gerektiğini düşünüyorum ve artık ırkçılık vesaire üzerine konuşmayı tercih etmiyorum çünkü burada sadece bir şeyleri yapmış olmak için yapmak amacıyla bulunmuyorum. Eyleme geçilmediği sürece bu konudan bana bahsetmeyin.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/sport

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU