Teksas'ta kış fırtınası sebepli ölümler artıyor: Televizyon koltuğunda ölü bulundu

Abilene İtfaiye Şefi Cande Flores bu hafta üç kişinin soğuk hava nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi

Kar fırtınası Teksas'ı altüst etmeye devam ediyor (AP)

Kış fırtınası nedeniyle en az 24 kişinin öldüğü Teksas'ta bir adam televizyon koltuğunda donarak ölmüş halde bulundu.

KTXS'ye göre Abilene İtfaiye Şefi Cande Flores, bu hafta Teksas'ta Abilene'de üç kişinin soğuk hava nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı.

Yetkili, ölümlerden birini soğuğa maruz kaldığı için hayatını kaybeden evsiz bir erkek olarak tanımladı. 50'li yaşlarının sonunda ya da 60'larındaki adam pazartesi sabahı dışarıda bulunmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başka bir adam üç gün boyunca elektriksiz kaldıktan sonra evinde ölü bulundu. Teksas sakini Josh Casey, Facebook kullanıcılarına adamın "televizyon koltuğunda donarak öldüğünü" ve eşinin de yanında "neredeyse ölü halde" bulunduğunu söyledi. Kadın daha sonrasında hastaneye kaldırıldı.

Casey "Lütfen gidip komşularınızı kontrol edin" dedi.

Flores, Abilene'de bulunan diğer kurbanın sağlık sorunları olduğunu ve hava koşullarının gerekli kaynaklara ulaşmasını engellediğini söyledi.

Teksas, eyalete kar getiren bir fırtınanın ardından pazar günü kendisini dondurucu hava sıcaklıklarının ortasında buldu.

Kış fırtınasında en az 24 kişi hayatını kaybetti, bunlar arasında Teksas'ta, Sugar Land'de ısınmaya çalışırken yanlışlıkla evi ateşe vererek hayatını kaybeden bir büyükanne ve üç çocuk da bulunuyor.

Bölge sakinlerinin ısıtıcılarını açmasının ardından elektrik şebekesinde aşırı kullanım nedeniyle yaşanan aşırı yüklenmenin sonucunda milyonlarca kişi elektrik kesintileri yaşadı. Poweroutage.us'a göre, bazı sakinler 4 gün elektriksiz kaldı ve yaklaşık 400 bin kişi elektrik kesintisi yaşamaya devam ediyor.

Teksas'da durum güçlü tepkilere neden oldu, eyaletteki Cumhuriyetçiler ve Vali Greg Abbott enerji kullanımı ve elektrik şebekesi hakkında aldıkları kararlar nedeniyle eleştirilerin odağında yer alıyor.

Teksas'ta federal olarak düzenlenen bir elektrik şebekesi yerine bağımsız bir elektrik şebekesi çalışıyor, bu da ani artış olduğunda diğer şebekelerden elektrik çekemeyeceği anlamına geliyor. Bu yüzden mevcut talep artışı milyonlarca insanı uzun süre elektriksiz ve ısıtıcısız halde bıraktı.

Teksas, Amerika Birleşik Devletleri'nde bağımsız bir şebekeyle çalışan tek eyalet.

Salı günü konuşan Abbott, eyalette meydana gelen elektrik kesintileri nedeniyle Teksas Elektrik Güvenilirlik Konseyi'ni (ERCOT) suçladı. ERCOT'un "son 48 saatte güvenilirliğe dair hiçbir şey yapmadığını" söyledi ve kış fırtınası öncesinde konsey tarafından yapılan "hazırlıkları ve (alınan) kararları" gözden geçirmek için bir kararname çıkardı.

ERCOT'ta sistem operasyonları kıdemli müdürü olan Dan Woodfin, Associated Press'e verdiği demeçte mevcut kış fırtınasının "normalde planladığınız gibi tipik, hatta olağandışı bir Teksas kışına dair tasarım parametrelerinin çok ötesinde olduğunu" söyledi.

Teksas'ta hava durumunun önümüzdeki 24 saat içinde iyileşmesi bekleniyor fakat yetkililer, sakinleri önümüzdeki günlerde yiyecek ve su kıtlığıyla karşı karşıya kalabilecekleri konusunda uyardı. Ayrıca eyalette sıcaklıklar artana kadar tam güce dönüş beklenmiyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU