Muhalefetin bastırıldığı Kamboçya'dan Çin tarzı sıkı denetim: İnternet ağ geçidiyle takip başlıyor

Hükümet, rakiplerinin birçoğunu cezai kovuşturmalar ve hapis cezalarıyla karşı karşıya bırakan bir kampanyaya girişmişti

Bir kişi akıllı telefonundan Kamboçya Başbakanı Hun Sen'in Facebook sayfasına bakıyor (Samrang Pring/Reuters)

Kamboçya hükümeti, online trafiği izleyip kontrol altına almaya imkan tanıyacak şekilde Çin tarzı bir internet ağ geçidi oluşturdu.

Söz konusu adım, Asya ülkesinde sivil toplumu ve siyasi muhalefeti kırıp geçen baskı politikası sonrası demokratik özgürlüklerin tehdit altında olabileceğine dair yeni endişeleri beraberinde getirdi.

Çarşamba günü ilan edilen 11 sayfalık kararnamede, gelirlerin toplanması ve ulusal güvenliğin korunmasının yanı sıra nizam, kültür ve geleneğin muhafazasını sağlamak için internet bağlantılarının kolaylaştırılması ve yönetilmesinin amaçlandığı ifade ediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buna göre ağ geçidi operatörü, "ulusal gelir, güvenlik, toplumsal nizam, ahlak, kültür, gelenekler ve görenekler üzerinde olumsuz etkisi olan tüm ağ bağlantılarını engelleyip kesecek tedbirlerle" yetkililere destek olacak.

Kamboçya Başbakanı Hun Sen'in hükümeti, siyasetteki tekelini garantiye almak adına rakiplerinin birçoğunu cezai kovuşturmalar ve hapis cezalarlarıyla karşı karşıya bırakan bir kampanyaya girişmişti.

Bahsi geçen internet ağ geçidi, Kamboçya'nın ekonomi alanında önemli müttefiki olan Çin'deki sistemle benzerlik gösterecek.

Kararname, hizmet sağlayıcılara ağ geçidine bağlanmaları için bir yıl süre tanırken, başlangıç içinse herhangi bir zaman dilimi belirtilmiyor.

Yeni düzenlemeyle, hizmet sağlayıcılardan kullanıcılarına doğru kimlik bilgileri içeren online formlar doldurtmaları istenirken, internet hizmet ağlarının ağ geçidine bağlanmaması halinde bu kuruluşların işletme lisanslarının askıya alınacağı ve banka hesaplarının dondurulacağı belirtiliyor.

Kamboçya'da internette herhangi bir düzen olmadığını ifade eden hükümet sözcüsü Phay Siphan, hazırlanan kararnamenin Birleşik Krallık ve ABD'deki düzenlemelerden daha az müdahaleci olduğunu ileri sürdü.

Reuters'tan da yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU