Hindistan'da Himalayalardan kopan buz kütlesinin yol açtığı sel felaketinde can kaybı 50'ye yükselirken, bölge halkını derinden sarsan olaya dair bazı iddialar gündeme getirildi.
Yaşananları değerlendiren uzmanlar bu afeti iklim kriziyle ilişkilendirse de Forbes'un haberine göre bazı vatandaşlarsa faciayı tetikleyen asıl unsurun, yıllar önce kaybolan "CIA'e ait nükleer bir cihaz" olabileceğini ileri sürdü.
Ülkenin kuzeyindeki Uttarakhand eyaletinde 7 Şubat'ta yaşanan olayda, dağdan kopan buzul parçası Chamoli bölgesindeki Dhauliganga Nehri'ne düşerek burada kurulu barajı yıkmış ve sonrasında bölge sel sularına teslim olmuştu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Uydu görüntülerini ve diğer verileri inceleyen bilim insanları olaya dair ilk açıklamalarında, bölgedeki yüksek buzul zirvelerinde bir kayanın kayması ve sonrasında gelen çığın, küresel ısınmanın bir işareti olabileceği ihtimali üzerinde durmuştu. Fakat bölgedeki bazı köylüler, trajedinin esasında insan faaliyetleriyle ilgili daha gizli bir sebebinin olabileceğini öne sürdü.
Times of India (TOI) gazetesine konuşan vatandaşlar, sel sularına ve enkaza havada keskin bir kokunun eşlik ettiğini söyledi. Kimileri de bu olayla, Hindistan sınırları içindeki en yüksek zirve olan Nanda Devi yakınlarında yarım asrı aşkın süre önce gerçekleştiği konuşulan bir keşif geziyle bağlantı kurdu.
Anlatılanlara göre 1965'te ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA) Çin'i takip etmek adına zirvenin tepesine nükleer enerjiyle çalışan bir gözetleme cihazı kurmak için Hint kuvvetleriyle işbirliği yapmıştı. Ne var ki keşif ekibi, dağda bir kar fırtınasına yakalanıp geri dönmek zorunda kalmış ve "plütonyumla çalışan cihazı" da daha sonra kurtarabilmek için bir çatlağın içine saklamıştı. Ancak sonrasında "nükleer cihazın" bir heyelanla dağdan aşağı düştüğü ve o zamandan bu yana ondan hiç haber alınamadığı konuşuluyordu.
Bugün bölgedeki bazı köylüler, uzun süredir kayıp olan cihazın aktif hale gelmesinden ve üzerindeki tonlarca kar ve buzu eritmeye yetecek kadar ısı yaymasından endişe duyuyor.
TOI'ya konuşan Sangram Singh Rawat isimli vatandaş, "Cihaz bölgede bir yerde karın altına gömülürse ve ısı yayarsa, o zaman elbette daha fazla kar erir ve daha fazla çığ meydana gelir" dedi.
Bahsi geçen keşif gezisine liderlik eden Hintli tanınmış dağcı Yüzbaşı Mohan Singh Kohli ise TOI'ya verdiği röportajda, bu cihazın "ısı yayma veya kendi kendini havaya uçurma olasılığının çok düşük olduğunu" söyledi:
Cihaz büyük ihtimalle buzullar arasında sıkışıp kaldı. Hareketsiz olduğu için öylece duruyor olmalı… İzini sürmek için üç yılımızı harcadık. Cihazın tam olarak çalışabilmesi için başka bileşenlere de ihtiyaç duyması nedeniyle istenmeyen herhangi bir olayı tetiklemesinin mümkün değil.
Independent Türkçe, Forbes