Biden 15 dolarlık asgari ücreti savunurken, öğrenim kredisi affı umutlarını azalttı

ABD Başkanı, saatlik asgari ücretin 15 dolar olmasına yönelik desteğinin kanıtlara dayandığını söyledi

Joe Biden (Reuters)

ABD Başkanı, salı gecesi CNN'de yayımlanan Wisconsin'deki soru-cevap etkinliğinde saatlik federal asgari ücretin 15 dolara (yaklaşık 105 TL) çıkarılması için desteğini güçlü şekilde savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump destekçisi küçük işletme sahibi Randy Lange'in, Biden yönetiminin Kongre'ye sunduğu Kovid-19 yardım yasa tasarısı kapsamında önerilen asgari ücret artışının kendi doğrama şirketini nasıl etkileyeceği sorusuna Biden, "Kimse haftada 40 saat çalışıp yoksulluk içinde yaşamamalı" cevabını verdi.

Öte yandan küçük işletme sahiplerinin kaygı duyması da tamamen anlaşılır.

Ücret artışının kademeli yapılması halinde büyük çaplı işten çıkarmalar yaşanmayacağını savunan Biden, Kongre Bütçe Ofisi'nin yakın zamandaki raporunda asgari ücret artışının 900 bin kişiyi yoksulluktan kurtarırken, 1,4 milyon kişiyi de işsiz bırakacağını belirtilmesine karşın ekonomistlerin çoğunluğunun kendisiyle aynı fikirde olduğunu söyledi.

Biden, "Bunun ekonomiyi uzun ve orta vadede büyüteceği, büyük işletmelerle birlikte küçük işletmelere de fayda sağlayacağı yönünde daha fazla olmasa da eşit derecede geçerli kanıt olduğunu düşünüyorum" dedi.

Pandemi, Büyük Buhran'dan bu yana en kötü ekonomik krize yol açarken, ekonomik kaygıların ele alınması etkinliğin ön plandaki temalarındandı.

Katılımcılardan biri başkana, senatörler Elizabeth Warren ve Chuck Schumer gibi önde gelen bazı Demokratların talep ettiği üzere 50 bin dolarlık (yaklaşık 350 bin TL) öğrenim kredisi borcunu idari bir kararla tüm Amerikalılar için silip silmeyeceğini sordu.

Biden, "Bunu yapmayacağım. "Borcun 10 bin dolarını (yaklaşık 70 bin TL) silmeye hazırım ama 50 olmaz" diyerek meseleyle ilgili önceki tutumunu korudu.

Uzun süre Kongre'nin en düşük gelirli mensupları arasında yer alan ve tüm çocuklarının on binlerce dolarlık öğrenim kredisi borcu bulunan Başkan Biden, aklında başka çözümler olduğunu söyledi. Bunlar arasında borcu af yasasıyla kaldırmak, community college'ları (ABD'de üniversite eğitiminin ilk iki senesini kaplayan eğitim programı -ed.n.) ücretsiz yapmak, gönüllülük programlarına katılanlar için af uygulaması çıkarmak ve geri ödeme planlarını gelirin makul bir oranına göre yapılandırmak yer alıyor.

Ayrıca Biden federal yönetimin Kovid-19 yardım parasının az sayıda çalışana sahip multimilyon dolarlık şirketler yerine gerçek küçük işletmelere verilmesini temin edeceğini ifade etti.

Başkan yemin töreni sonrası ilk resmi gezisinde Milwaukee'de yer alan Pabst Tiyatrosu'ndaki etkinlikte vatandaşların birçok farklı hususa ilişkin sorularını yanıtladı. Aralarında 2020 seçimlerinde Biden'a oy verenler gibi vermeyenlerin de bulunduğu dinleyiciler, Başkan'ı polise ayrılan bütçenin azaltılmasından okulların açılma tarihine kadar birçok meseleyle ilgili soru yağmuruna tuttu.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU