Tartışma programlarının değişmeyen yüzleri: "En çok programa çıkma" rekoru kimde?

Yazar Bildirici, hükümete yakın ve muhalif televizyon kanallarındaki tartışma programlarında en çok yer alan isimleri sıraladı

Kolaj: Independent Türkçe

Medya ombudsmanı ve yazar Faruk Bildirici, TV'lerdeki tartışma programları ve çağrılan konukların aynı isimler olmasına ilişkin bir yazı kaleme aldı.

İnternet sitesinde yayımladığı yazıda Bildirici,  NTV, CNN Türk, Habertürk, Haber Global, A Haber, Halk TV, Tele 1, KRT ekranlarındaki tartışma programlarını dört hafta boyunca izlediğini ifade etti.

4 haftalık zaman diliminde, hükümete yakın televizyon kanallarına çıkan isimleri sıralayan Bildirici, "11 Ocak- 7 Şubat tarihleri arasında NTV, CNN Türk, Habertürk, Haber Global, A Haber televizyonlarında dört hafta boyunca en çok tartışma programına çıkma sayısında birinciliği Türk Medya Ankara Temsilcisi Melik Yiğitel, Takvim Gazetesi Ankara Temsilcisi Zafer Şahin ve eski AKP Milletvekili Mehmet Metiner aldı" dedi.

Bildirici söz konusu kanalları ve en çok katılanları şöyle sıraladı:

Melik Yiğitel CNNTürk  5 + A Haber 5  10
Zafer Şahin CNN Türk 5 + Global 3 + A Haber 2 10
Mehmet Metiner CNN Türk 6 + A Haber 4 10
Şaban Sevinç CNN Türk 9 9
Hakan Bayrakçı CNN Türk 8   + Global 1 9
İlyas Topsakal Habertürk 5    + A Haber 4 9
Burhanettin Duran NTV 4 +  A Haber 4 8
Mete Yarar CNN Türk 8 8
Metin Özkan CNN Türk 4 + A Haber 4 8
H.Basri Yalçın CNN Türk 5 + A Haber 2 7
Ali Haydar Fırat CNN Türk 7 7
Emin Pazarcı A Haber 5  5
Nedim Şener CNN Türk 5  5
Yaşar Hacısalihoğlu CNN Türk 2- Habertürk 3 5
Mustafa Kartoğlu NTV 1+ Habertürk 3 4
Hulki Cevizoğlu CNN Türk 4 4
Uluç Özülker CNN Türk 4 4
Mesut Hakkı Caşın CNN Türk 4 4
Hadi Özışık CNN Türk 1+ Habertürk 3  4
Doğu Perinçek CNN Türk 1+Habertürk 3  4

Eleştirel kanallar eklenince birinci Gürkan Hacır

Halk TV, Tele 1 ve KRT gibi eleştirel kanallardaki programlara katılan isimlerin NTV, CNN Türk, Habertürk, Haber Global, A Haber ekranlarında görünmediğini ifade eden Bildirici şöyle devam etti:

Ama Gürkan Hacır, Necdet Saraç, İsmail Saymaz, Elfin Tataroğlu, Fikret Bila, Barış Yarkadaş, Ömer Lütfü Avşar, Deniz Zeyrek, Prof. Dr. Barış Doster, iktidara muhalif veya eleştirel yaklaşan isimlere konulan gizli ambargoyu delebilen ender isimlerden.  Bu isimler zaman zaman NTV, CNN Türk, Habertürk, Haber Global’de programlara davet edilebiliyorlar.

Bildirici, Halk TV, Tele 1 ve KRT’deki tartışma programları da eklendiği taktirde, 11 Ocak- 7 Şubat tarihleri arasında sekiz haber kanalında en çok çıkan kişinin Gürkan Hacır olduğunu söylerek, "İzlediğim dört hafta içerisinde tam 11 akşam ekranlardaydı" dedi.

"Halk Tv, Tele 1 ve KRT’de de tartışma programlarına katılan ama NTV, CNN Türk, Habertürk ve Haber Global ekranlarında da en çok görülen" isimler de  Bildirici şu şekilde sıraladı:

Gürkan Hacır Habertürk 6 +Global 1 +KRT 4 11
Necdet Saraç CNN Türk 4 + Global 2 +Halk TV 2 + TELE 1 9
İsmail Saymaz Habertürk 3 + KRT 4  7
Elfin Tataroğlu Habertürk 2 + KRT 5  7
Fikret Bila Habertürk 1 + Halk TV 2 + TELE1 4 7
Barış Yarkadaş Global 1+ KRT 4 5
Ömer Lütfü Avşar CNN Türk 3 + Halk TV 1 +TELE 1 5
Deniz Zeyrek Habertürk 3 +TELE 1   4
Barış Doster NTV 2 + Habertürk 1+ TELE 1  4

"Muhalefet ekranlarda yok"

Hükümete yakın medya kuruluşlarında muhalefetten kimsenin çıkarılmadığını ifade eden Bildiricisi şunları söyledi:

AKP’nin yayın organı durumundaki A Haber, AKP’li politikacılar ile AKP yanlısı gazeteci ve akademisyenler dışındaki isimlere tamamen kapalı. Haktan Uysal’ın haftanın beş günü yayınlanan “Memleket Meselesi” programında çoğunlukla Melik Yiğitel, Emin Pazarcı, Metin Özkan, Mahmut Övür, Prof. Dr. Burhanettin Duran, Prof. Dr. İlyas Topsakal gibi isimler görünüyor. Haftada bir yayımlanan “Canan Barlas ile gündem” programında da Canan ve Cemil Barlas dışında Sevil Nuriyeva, Bülent Erandaç, Kurtuluş Tayiz neredeyse sürekli yer alıyor.  Programa Çiğdem Karaaslan, Bekir Bozdağ ve Cevdet Yılmaz gibi AKP’li politikacılar da davet ediliyor.

CNN Türk’teki tartışma programlarının formatını ise "iktidar yanlısı iki konuk ve karşılarına da AKP’li olmayan ya da eleştirel yaklaşan iki ismi oturtmak şeklinde" niteleyen Bildirici, CHP’nin halen devam eden boykotu nedeniyle başka isimlerde giderilmeye ve bir denge oluşturulmaya çalışıldığını söyledi.

Habertürk ve Haber Global’deki tartışma programları, konuk seçimleriyle CNN Türk ve A Haber’den farklı bir görünüm sergilediğini belirten Bildirici şöyle devam etti:

Siyasi iktidara eleştirel yaklaşan bazı gazeteci ve akademisyenler, hatta muhalefet partilerinden Oğuz Kaan Salıcı, Mustafa Kamalak, Cemal Enginyurt, Uğur Poyraz, Berhan Şimşek, Gürsel Tekin, Bülent Tezcan, Ümit Dikbayır gibi politikacılar Habertürk ve Haber Global’deki programlara katılabiliyorlar. Gürkan Hacır, İsmail Saymaz, Elfin Tataroğlu, Fikret Bila, Deniz Zeyrek gibi isimler Habertürk ekranlarında, Necdet Saraç ve Barış Yarkadaş gibi isimler de Haber Global ekranlarında görünebiliyor. Habertürk ve Haber Global’de konuk çeşitliliği de diğerlerinden fazla.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU