Bill Gates iklim krizini hedef alan Paris Anlaşması'na özel jetiyle gittiğini itiraf etti

Milyarder işadamı yaşam tarzının iklim konusunda kendisini "kusurlu bir elçi" kıldığını kabulleniyor

Bill Gates, koronavirüs krizini çözmenin iklim krizini çözmekten çok daha kolay olduğunu söylemişti (Reuters)

Bill Gates, iklim kriziyle nasıl mücadele edileceğine dair yeni kitabında Paris Anlaşması'na özel jetiyle gittiğini itiraf etti.

Microsoft'un kurucusu milyarder işadamı, How to Avoid a Climate Disaster (İklim Felaketinden Nasıl Kaçınılır) isimli kitabında, yaşam tarzının kendisini "iklim değişikliği hususunda kusurlu bir elçi" kıldığını kabulleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Serveti 100 milyar doları (yaklaşık 692 milyar 689 milyon TL) aşan hayırsever, Washington Medina'daki 24 banyoya, 232 metre karelik spor salonuna ve hatta bir de trambolin odasına sahip yedi yatak odalı 6 bin 130 metre karelik malikanede yaşıyor.

Gates ayrıca, Bill ve Melinda Gates Vakfı adına dünya genelinde gerçekleştirdiği seyahatlerde özel jet filosunu kullandığını da açıkça kabul ediyor.

Gates söz konusu kitapta, "Fikir sahibi zengin bir adam olduğumu inkar edemem" diye yazıyor.

Karbon izimin absürt biçimde yüksek olduğu doğru. Büyük evlerim var ve özel uçaklarla seyahat ediyorum. Aslına bakılırsa iklim konferansı için Paris'e giderken de bunlardan birini kullandım. Dolayısıyla, ben kimim ki çevre konusunda birilerine ders vereyim?

2015'te neredeyse tüm devletlerin imzaladığı Paris Anlaşması dönüm niteliğinde uluslararası bir metin olma özelliği taşıyor. Donald Trump'ın Kasım 2020'de ayrıldığı söz konusu anlaşmaya Joe Biden yönetimi şimdi tekrar katıldı.

Şahsi yüksek karbon salımı hakkında suçlu hissettiğini söyleyen Gates, "Bu kitap üzerinde çalışmak beni bunu azaltma sorumluluğum yönünde çok daha bilinçlendirdi" diyor.

Karbon izimi düşürmek, iklim değişikliğinden kaygı duyan ve kamuoyu önünde harekete geçme çağrısında bulunan benim pozisyonumdaki birinin yapması beklenen asgari şeydir.

Gates kitapta, 2020'den beri sürdürülebilir jet yakıtı kullandığını ve "ailesinin havacılık salımlarını 2021'de tamamen dengeleyeceğini" yazıyor.

Sürdürülebilir jet yakıtı yemeklik yağ, bitkisel yağ, kentsel atık ve atık gazlar gibi yenilenebilir kaynaklardan üretiliyor.

Milyarder işadamı havacılık dışı salımlarınıysa "havadaki karbondioksiti ayıklayan bir tesisi şirketi aracılığıyla dengelediğini" belirtti.

Gates ayrıca, temiz enerji şirketleri ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlara yatırım yaptığını ve dünyanın yeni salımlar bakımından net sıfır değerine ulaşmasını amaçladığını ifade etti.

Dünyanın sıfır (salıma) ulaşmasını sağlamada yardımcı olacağını umduğum, uygun fiyatlı ve güvenilir temiz enerji, düşük salımlı çimento, çelik, et ve bu gibi birçok yaklaşıma 1 milyar dolardan (yaklaşık 6 milyar 958 milyon TL) fazla harcadım.

Elbette şirketlere olan yatırımım, karbon izimi küçültmüyor. Ancak seçtiklerim arasında kazananlar varsa, o takdirde (bu şirketler) benim veya ailemin sorumlu olduğundan çok fazla karbonunun arındırılmasından sorumlu olacak.

Ayrıca, hedef herhangi bir kişinin kendi salımlarını telafi etmesi kadar basit değil, hedef iklim felaketinin önüne geçmek.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU