İran'da evlerinden tarihi bir sinagoga tünel kazan hırsızlar yakayı ele verdi

Bölge halkının yetkililere ihbarda bulunmasının ardından operasyon düzenlendi

Kalimiyan Sinagogu ve tünele açılan nokta (Diarna)

İranlı yetkililer, Urumiye kentinde tünel kazıp tarihi bir sinagogdan hırsızlık yapmaya kalkışan kişileri yakaladı.

Jerusalem Post'un Londra merkezli Iran International TV'den aktardığı habere göre, Urumiye'deki Kalimiyan Sinagogu'na girmek için tünel kazan hırsızlar yakayı ele verdi.

Batı Azerbaycan Vilayeti Miras, Kültür, Turizm ve El Sanatları Genel Müdürlüğü'nün koruma birimi amiri Albay Behzad Hicabi, "Bu insanlar, Urumiye'deki Kalimiyan Sinagogu'nun bitişiğinde yer alan evlerinin içinden gizlice tarihi sinagoga giden bir tünel kazmış" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hicabi, Urumiye'deki tarihi sahada kaçak kazıların yapıldığına dair yerel topluluklardan gelen ihbarın ardından bu kişilerin tutuklanması için gerekli tedbirlere başvurulduğunu söyledi.

Times of Israel ise geçmişte bölgedeki Yahudi cemaate hizmet eden sinagogun artık kapalı durumda olduğunu aktardı.

Yerel yetkililerin verdiği bilgiye göre bölgede kaçak 13 kazıcının tutuklandığını kaydeden gazete, İran'da yaşayan Yahudilerinin çoğunun 1979 İslam Devrimi'nin ardından ülkeyi terk ettiğini ancak geride binlerce Yahudi'nin kaldığını hatırlattı.

Jerusalem Post da İran'da devrim öncesinde 80-100 bin civarında Yahudi'nin yaşadığını ve bu nüfusun önemli kısmının ABD, İsrail ve Avrupa'ya kaçtığını belirtti.

İsrail gazetesi şimdilerdeyse çoğunluğu başkent Tahran olmak üzere İran'da yaklaşık 8 bin 500 Yahudi'nin yaşam sürdüğünü ifade etti.


Independent Türkçe, Jerusalem Post, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU