Mersin'de 15 balıkçı 4 bin 66 balon balığı avladı

Mersin’de 15 balıkçı 4 bin 66 balon balığı yakaladı. İstilacı bir tür olan balon balığı kuyruğu getirene 5 lira ödeniyor

Fotoğraf: AA

Mersin İl Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı, 15 balıkçının 4 bin 66 balon balığı yakaladığını bildirdi.

Abalı, Tarım ve Orman Bakanlığı’nca, istilacı bir tür olan balon balığı avcılığına ilişkin tebliğin yayınlanmasının ardından Mersin balıkçıların konuya ilişkin çalışma yaptığını belirtti.

Balıkçıların, 31 Aralık 2020 tarihine kadar avladıkları balon balıklarının kuyruklarını teslim ettiğini aktaran Abalı, şunları söyledi:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Balon balıkları son yıllar Akdeniz kıyılarında görülmeye başladı. Tarım ve Orman Bakanlığımızca balon balığı avcılığı desteklenerek balıkçılara çağrı yapılmıştı. Kentteki balıkçılarımıza durumu duyurmuştuk. 15 balıkçımız avladıkları 4 bin 66 balon balığını kurumumuza iletti. Balon balığı kuyruğu başına 5 lira destek verdik.

Abalı, balon balığı tüketiminin zehirlenme ve ölümlere neden olduğuna dikkati çekerek, kuyrukların, destekleme süresi bitiminde imha edileceğini kaydetti.

Antalya’da da 31 Aralık’a kadar 36 bin kuyruk sayısına ulaştığını açıklanmıştı.

 

20210215_2_46874020_62522150.jpg
Fotoğraf: AA

 

Yerli türleri tehdit ediyor

Taşıdığı zehirli toksin nedeniyle karaya çıkartılması yasak olan balon balığının avlanması Tarım ve Orman Bakanlığının yaptığı düzenleme ile serbest bırakılmıştı.

Cumhurbaşkanlığı kararı ile avlanan balon balığı adeti başına balıkçılara 5 liraya kadar ödeme yapılıyor.

Türkiye sularına Süveyş Kanalı üzerinden giren balon balığı popülasyonu artmaya devam ediyor.

İstilacı türler arasında yer alan balon balığı ülkemizde özellikle 2000’li yıllar ile birlikte görülmeye başlansa da, son dört yılda özellikle Doğu Akdeniz’de sayı olarak büyük artış gösterdi.

Hint Okyanusu kökenli olan balon balığının şu an bulunduğu sularda üst bir predatör tür bulunmaması sebebiyle de çoğalarak denizlerimizi istila etmesi önlenemiyor.

 

1.jpg
Fotoğraf: AA

 

Balıkçılık sektörü 2 milyon euro zarar etti

Kuvvetli çeneleri ve çok keskin dişlere sahip olan balon balıkları deniz ekosistemini tehdit ettikleri gibi balıkçılık sektörüne de darbe vuruyor.

Bu tür açık deniz balıkçılığı yapan balıkçıların denize bıraktıkları ağları keskin dişleri ile rahatça koparabiliyor.

Balon balıklarının ekonomiye verdiği zararın 2 milyon euronun üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU