İsrail Hava Kuvvetleri, Tel Aviv'de sivil uçak kaçırma ve patlatma senaryosu ile eğitim yaptı

Askeri tatbikatın, İsrail Hava Kuvvetleri'nin bu yıl ilk kez hava terörü operasyonunu da içeren yıllık tatbikatları kapsamında, geçen hafta gerçekleştirildiğini söyledi

Dün İsrail Hava Kuvvetleri’nin Tel Aviv’de sivil bir uçağı kaçırma ve bombalama senaryosu ile eğitim aldığı ortaya çıktı / Fotoğraf: AA

Askeri kaynaklar, İsrail Hava Kuvvetleri'nin, Dubai'den veya başka bir Körfez şehirlerinden sivil bir ticari uçağın kaçırılması, Tel Aviv'deki Ben Gurion Havaalanı'na getirilmesi ve büyük bir patlatma operasyonu gerçekleştirilmesine yönelik bir senaryo içeren eğitim gerçekleştirdiğini aktardı.

Kaynaklar, tatbikatın, İsrail Hava Kuvvetleri'nin bu yıl ilk kez hava terörü operasyonunu da içeren yıllık tatbikatları kapsamında, geçen hafta gerçekleştirildiğini söyledi.

Tablo hayali görünse de, özellikle İsrail, BAE ve Bahreyn arasında 5 ay önce imzalanan barış ve normalleşme anlaşmalarının ardından, İsrail Ordusu, "teröristlerin bu anlaşmalara terörizm yoluyla darbe vurmayı düşünmelerinin yüksek olasılıklar olduğuna" inandığını belirtti ve ekledi:

Bunun gibi kötü fikirlerin hafife alınmaması gerekiyor. Yaptığımız, herhangi bir şeye karşı mücadele etmek için hazırlıklı olmaktır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail Hava Kuvvetleri'nin, terörist unsurların, 11 Eylül 2001'de New York'ta gerçekleştirilen İkiz Kuleler saldırısına benzer bir operasyon gerçekleştirme tehdidine karşı yaklaşık 20 yıldır eğitim verdiği biliniyor.

Eğitimler, Avrupa ve ABD hava kuvvetleri ile koordineli bir şekilde yürütülüyor. Bu eğitimlerin bir sonucu olarak ortak güvenlik düzenlemeleri belirlendi.

Düzenlemeler kapsamında bu tür saldırıların gerçekleşmesini önlemek için proaktif önlemler koordine ediliyor. İsrail istihbaratı ile Batı istihbaratı arasındaki derin güvenlik iş birliğinin bir sonucu olarak bu prosedürlerde sürekli olarak ilerleme kaydediliyor.

Bununla beraber tahminlere göre, İsrail Hava Kuvvetleri Komutanlığı "Doğudan gelen hava terörüne" karşı yeni bir cephe açma ihtimalini göz önünde bulunduruyor.

Kaynaklara göre, tatbikatta biri İsrailli El Al şirketinin sivil uçağı olmak üzere Körfez'de kaçırılan iki uçağın ülkeye getirilmesine yönelik eğitim verildi.

Tatbikat sırasında ülke genelinde ve havalimanlarında hava trafiği durduruldu. F-16 uçakları, Ürdün sınırını geçmeden, iki uçağa karşı İsrail'in güneyindeki Ürdün hava sahasının yakınındaki üslerinden havalandılar. Tatbikata "3 derece tehlike" seviyesi verildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Benny Gantz ve diğer yetkililerin eğitime katılması gerekiyordu. Ancak sonuç olarak ordu bundan vazgeçti ve her biri için askeri sekreterin bulunması ile yetindi.

Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi de eğitime katıldı. Tehlikeyle yüzleşmek için çeşitli elektronik araçlar kullanılırken, istisnai bir durumda uçağı havada düşürme yetkisi verildiği ifade edildi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU