Şii lider Hekim'den Irak'ta mezhepler üstü vatandaşlık çağrısı

Ulusal Hikmet Akımı lideri Ammar el-Hekim, "Ehl-i Beyt'in takipçileri olmamızdan gurur ve şeref duyuyoruz ve içimizde başka mezheplere ve dinlere mensup olanlar da var" dedi

"Şehit Günü"nde Bağdat şehir merkezinde toplanan Hikmet Akımı destekçileri, günün anlam ve önemine dair konuşmaları dinliyorlar / Fotoğraf: AFP

Ulusal Hikmet Akımı lideri Ammar el-Hekim, mezhepler üstü Irak vatandaşlığı çağrısında bulundu.

Hekim, Irak Şehit Günü münasebetiyle dün (cuma) başkent Bağdat'ta toplanan büyük kalabalığa hitaben, "Bazıları bize, sizlerin Şii olduğunu, bağlılığınızın, söyleminizin ve çalışmanızın sadece topluluğunuzun mensuplarına yönelik olması gerektiğini söylüyorlar… Onlara açık ve kendimden emin bir şekilde şunu söylüyorum: Ehl-i Beyt'in takipçileri olmamızdan gurur ve şeref duyuyoruz ve içimizde başka mezheplere ve dinlere mensup olanlar da var" ifadelerini kullandı.

Hekim, konuşmasının devamında şunları kaydetti:

Şii kimliği korunmuyor. Vatandaşlar olarak sahip olduğumuz hakları, yalnızca vatanın diğer paydaşlarıyla paylaştığımız birleştirici Irak ulusal kimliğimizle tam olarak alabiliriz. Şii olma ve (Şiilik) mezhebi, vatanın güvenli ve birleşik, devletin güçlü ve istikrarlı olduğu gün güvene kavuşacak. Devlet herkes için var.Şii olma ve Sünni olma, (ülke) halkı için tamamen özgür ve saygı duyulan bir şey.

Irak, Arap bölgesi ve her yerdeki Şii Müslümanlar, devlet seçeneğine bağlı kalacak ve dışarda değil, kendi ülkelerinde haklarını tam alacaklar. Aynı durum diğer mezhepler ve bileşenler için de geçerli. Onlar, vatanlarının asil ve temel parçalarıdır.

İzole, kapalı veya sınırın ötesiyle bağlantılı bir mezhebin üyeleri değil, devlet ve ümmetin kurucuları vasfıyla karar almaya katılmalıdırlar. Marjinalleştirme, dışlama ve baskı sayfası kapandı. Iraklılar olarak hepimiz, aydınlık bir yarın ve daha iyi bir gelecek için farklı bir yolculuğa başlamalıyız.


Iraklı siyasi partilerin gelecek seçimlere hazırlandığı ve mezhepler üstü koalisyonların kurulması gibi seçimlere nasıl girileceğine dair ihtilafların olduğu bir ortamda, önde gelen Şii liderlerden Hekim, ilk defa böyle bir açıklama yaptı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU