Endonezya'da 12 yaşındaki kız çocuklarını evlenmeye teşvik eden şirket infial yarattı

Özel şirket internet sitesinde "Ebeveynlerinize yük olmayın, erkenden bir erkek bulun!" ifadelerine yer veriyordu

(Gerçek isimler değiştirilmiştir): 25 Temmuz 2020'de çekilen bu fotoğrafta 18 yaşındaki Lia (ortada) ve 21 yaşındaki eşi Randi (sağda), Batı Sulawesi ilinin Mamuju kentine bağlı Tampapadang köyünde evlendikten sonra ailelerinden dua isterken görülüyor (AFP)

Endonezya'da faaliyet gösteren bir düğün planlama şirketi, kız çocuklarının 12 gibi erken bir yaşta evlenmesini teşvik ettiği için eleştirilerin hedefi oldu ve ülke çapında öfkeye yol açtı.

Endonezya Çocuk Haklarını Koruma Komisyonu'nun (KPAI) şikayeti üzerine Aisha Weddings adlı düğün planlayıcısı firma hakkında cezai soruşturma başlatıldı.

Çöpçatanlık sitesi internet sayfalarında ve reklamlarında, yasal sınır olan 19 yaşın altındaki genç Müslüman kadınları evlenmeleri için teşvik ediyordu.

Sitenin tanıtım materyallerinde, aileleriyle birlikte hitap edilen gelin adaylarına "Allah'ı ve kocalarını memnun etmek için" 12-21 yaşlarında "evlenmeleri" çağrısı yapılıyordu.

Özel şirketin internet sitesinde şu ifadeler yer alıyordu:

Sağlam ve mutlu bir aile için mümkün olduğunca erken yaşta bir erkeğe bağlanmak zorundasınız. Ebeveynlerinize yük olmayın, erkenden bir erkek bulun!

Söz konusu site, ebeveynleri de kızlarını "daha iyi bir hayat" için erkenden evlendirmeye ve çocuklarını internette cinsel içeriğe maruz kalmak gibi bir "günahtan" korumaya davet ediyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nüfusunun çoğunluğu Müslümanlardan oluşan Endonezya, dünyada çocuk evliliklerinin en yüksek olduğu 8. ülke konumunda bulunuyor. Ülke, çocukların evlendirilmesinde sorumlu görülen sefalet, aile şerefi fikri, toplumsal normlar, adetler ve dini yasalara karşı mücadele veriyor.

Endonezya parlamentosu, Eylül 2019'da Evlilik Yasası'nda değişiklik yaparak kızlar için yasal evlilik yaşını 16'dan 19'a çekmişti.

Gerçekleştirilen yasal düzenlemeye rağmen dini mahkemeler İslami yasalar uyarınca istisnalara başvurabiliyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'na (UNICEF) göre Endonezya'daki kadınların yüzde 14'ü henüz 18 yaşlarını doldurmadan, yüzde 1'i ise 15 yaşından önce evlendiriliyor.

İtirazların ardından firmanın internet sitesi ve sosyal medya hesapları kapatıldı.

Kadının Güçlendirilmesi ve Çocukların Korunması Bakanı Bintang Puspayoga, bahsi geçen firmayı, hükümetin çocuk haklarını ihlal eden uygulamaları önleme çabasını baltalayarak çocuk yaşta evlilikleri özendirme girişiminden ötürü kınadı.

Bakan Puspayoga çarşamba günü yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Bu şirket, hükümetin çocukların şiddet ve istismara maruz kalmasını önlemeye ve çocukları bunlardan korumaya yönelik çabalarını ihlal edip görmezden geldi.

Gençlerin zihinlerini evlenmenin kolay olduğunu düşündürecek şekilde etkiledikleri için Aisha Weddings'in yaptıkları sadece devlet nezdinde değil, halk nezdinde de sarsıcı oldu.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU