"Kadınlar çok konuşuyor" sözleriyle şimşekleri üzerine çeken Olimpiyat Komitesi Başkanı istifa kararı aldı

Kapalı kapılar ardında sarf ettiği sözleri doğrulayan Mori Yoşiro, davranışından dolayı özür dilese de olayın duyulması sonrasında görevi bırakmayı düşünmediğini belirtmişti

(AFP)

Japonya'da kadınlara yönelik cinsiyetçi yorumlarıyla büyük tepki çeken Tokyo Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları Organizasyon Komitesi Başkanı Mori Yoşiro'nun gelen baskıların ardından istifa kararı aldığı belirtildi.

Olimpiyat organizasyonunda başkanlık eden isim, kadın katılımcılar hakkında sarf ettiği ve geçen hafta Japon medyasına sızan konuşmaların ardından eleştiri oklarının hedefi olmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mori yerel basında çıkan haberlere göre Olimpiyat yönetim kurulu toplantısında, "birçok kadının katıldığı bu tür toplantıların daha uzun sürdüğünü" belirterek "Çünkü kadınlar rekabetçidir. İçlerinden biri konuşmak için elini kaldırırsa diğerleri de konuşmaları gerektiğini düşünebiliyor" ifadesini kullanmış ve "Kadınların üyeliğini artırmak istiyorsanız zaman sınırı koymazsanız başın belaya girer" diye eklemişti.

Haberin duyulmasından bir gün sonra basın toplantısı düzenleyen 83 yaşındaki eski Japon Başbakanı, kapalı kapılar ardında bu açıklamaları yaptığını doğrulamış ve tavrından dolayı özür dilemişti.

Ancak özür açıklamaları öfkeyi dindirmedi ve CNN'in haberine göre Japon yayın kuruluşu NHK, cinsiyetçi bulunan sözleri infial yaratan Mori'nin istifa kararı aldığını bildirdi.

Japan Times gazetesi de Mori'nin istifa kararını resmen cuma günü paylaşacağını aktardı.

Olimpiyat organizatörlerinin başkanın açıklamalarının sonuçlarını tartışmak üzere cuma günü Konsey ve Yürütme Kurulu üyeleriyle bir toplantı yapmaları bekleniyordu.

Organizasyon komitesinin başkanı Mori, olayın duyulmasının ardından tepkilere rağmen istifa etmeyi düşünmediğini söylemişti ancak devam eden kamuoyu öfkesi fikrini değiştirmeye zorlamış görünüyor.


Independent Türkçe, CNN, Japan Times

DAHA FAZLA HABER OKU