Yeni araştırmaya göre internet aramaları koronavirüs vakalarını engellemede kullanılabilir

(AFP)

Yeni bir araştırmaya göre koronavirüs salgınlarını tespit etmek için Google aramalarına başvurulabilir.

Araştırma, epidemiyologların vakaların çoğalabileceği sıcak noktaları bulmak için insanların arama geçmişini kullanabileceğini öne sürüyor.

University College London'da yürütülen yeni araştırmaya göre Google'da semptomlarla ilgili terimler arayan kişileri saptamak, uzmanların vaka sayılarındaki zirveyi gerçekleşmesinden 17 gün önce tespit edebilmesini sağlayabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İnternet arama faaliyetlerini analiz etmek mevsimsel gribi takip etmek ve kavramak için zaten kullanılıyor.

Kovid-19 hakkındaki internet aramalarına dair verileri daha yerleşik yaklaşımlarla beraber benzer bir yol izleyerek işlemek, halk sağlığı gözetim yöntemlerini geliştirebilir.

Araştırmanın baş yazarı Dr. Vasileios Lampos şöyle konuştu:

İnfluenza gibi bulaşıcı hastalıkların modellenmesinde çevrimiçi arama faaliyetlerinin faydasını gösteren önceki araştırmalara ek olarak, bu çalışma Kovid-19'u izlemek için kullanılabilecek yeni araçlar sunuyor.

Yaklaşımımızın kültürel, sosyoekonomik ve iklimsel farklılıklardan bağımsız olarak farklı ülkelerde de işe yaradığını gösterdik.

Analizimiz ayrıca Kovid-19 insidansıyla koku alma duyusu kaybı ve deri döküntüsü semptomları arasında ilişki bulan ilk araştırmalar arasında.

PHE (Public Health England, İngiltere Halk Sağlığı) gibi halk sağlığı kuruluşlarının da epidemiyolojiye yönelik bu yeni ve geleneksel olmayan yaklaşımların faydasını kabul etmesi karşısında büyük memnuniyet duyuyoruz.

Bilim insanları geliştirdikleri modelin erken uyarı gibi faydalı bilgiler sağladığını ve fiziksel mesafe önlemlerinin etkilerini sergilediğini fark etti.

Araştırmanın İsrail'de bulunan Bar-Ilan Üniversitesi'ndeki ortak yazarlarından Profesör Michael Edelstein ise şunları söyledi:

Kovid-19 salgını gibi tıbbi acil durumlarla mücadele konusunda elimizdeki en iyi şans erken harekete geçebilmek için bunları erken tespit edebilmektir.

Hastalık tespitinde yerleşik yaklaşımlara destek olarak internet arama faaliyetlerini analiz etmek gibi yenilikçi yaklaşımlar kullanmak, salgınları erken belirlemenin en iyi yolu.

Modelin detayları Nature Digital Medicine adlı akademik dergide yayımlandı.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU