Otomobil hırsızı İsrail'in en önemli hava üssüne girince üst düzey güvenlik alarmı verildi

Gelişmiş F-35'lerin de bulunduğu üste meydana gelen olayın ardından polis, ordu ve özel kuvvetlerin de katıldığı operasyonla insan avı yaşandı

Çalıntı araba, hava üssünün içine terk edilmiş halde bulundu (İsrail polisi) 

İsrail'de şüpheli bir araba hırsızının ülkenin en önemli hava üssüne girmesi üst düzeyde alarma yol açtı.

Gelişmiş F-35'lerin de bulunduğu Nevatim Hava Üssü'nde meydana gelen güvenlik sorununun ardından polis, ordu ve özel kuvvetlerin de katıldığı operasyonla insan avı başladı.

Times of Israel'in haberine göre, helikopterlerin de desteğiyle 7 saat süren aramaların ardından şüpheli kişinin bölgeye girişinden kısa süre sonra üssü terk ettiği sonucuna varıldı.

Polis ve ordu, şüpheli araba hırsızının pazartesi gecesi yakınlardaki Dimona kasabasından çaldığı iddia edilen bir aracı üste terk edip içlere doğru ilerlediği haberinin ardından harekete geçti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Polis yaptığı açıklamada, "İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) yardım ettiği polis güçleri bölgeyi arıyor" ifadesini kullanırken, IDF de bir şüpheliyi aradıklarını doğruladı.

Orduya göre, şüpheli açık bir kapıdan geçerek üsse girdi ancak yola döşenmiş güvenlik bariyerleri aracın lastiklerini deldi ve şahıs arabayı terk ederek üssün içlerine doğru ilerledi.

Pazartesi akşamı 20:00'den salı gecesi 03:00'e kadar süren aramaların ardından ordudan gelen açıklamada, üsse giren kişinin iki dikenli tel örgüye ve 5 metrelik bir çite tırmanıp bölgeyi terk ettiği kaydedildi.

Haberde, yürütülen soruşturmanın daha sonra İsrail polisine devredildiği bildirildi.

Nevatim Hava Üssü, İsrail ordusunun en gelişmiş uçakları olan F-35 savaş jetleri filosunun yanı sıra C-130J Super Hercules kargo uçağı gibi diğer birkaç gelişmiş uçağa ev sahipliği yapıyor.

İsrail Hava Kuvvetleri'nin en önemli üssü olarak kabul edilen böyle bir yere sadece bir kapıdan geçip içeride koşturacak kadar güvenlik ihlali yaşanması tepkilere yol açarken, ordu yaptığı açıklamada "Olay soruşturulacak ve gerekli dersler alınacaktır" ifadesini kullandı.
 


IDF yetkilileri, F-35 savaş uçaklarına veya üste görevli birliklere yönelik somut bir tehdit olduğuna inanmadıklarını belirtmekle birlikte uçak filosunun etrafındaki güvenliği artırdı. Ayrıca tedbir amacıyla, üste yaşayan memurların aileleri evlerinde kalmaları konusunda uyarıldı.

İsrail gündemine oturan güvenlik zaafı kısa süre önce yaşanan başka olaylarla birlikte tartışmaları alevlendirdi.

Yerel basına göre geçen haftalarda hırsızların gündüz vakti IDF'nin Tzeelim eğitim üssünden askeri çadırları ve diğer teçhizatı götürdüğü, Sdeh Teiman askeri üssünden de yaklaşık 20 bin mermi çalındığı anlaşılmıştı.


Independent Türkçe, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU