Rusya'dan IŞİD'in saldırılarının ardından Suriye çölüne 150 hava saldırısı

Gözlemevi, IŞİD unsurlarının Deyrizor’un 13 kilometre güneyindeki et-Teym petrol sahası çevresinde bulunan rejim güçlerinin mevzilerine sürpriz bir saldırı düzenlediğini kaydetti.

Rus savaş uçakları, son günlerde terör örgütü IŞİD’ın başlattığı ve rejim güçlerinin öldürülmesiyle sonuçlanan saldırıların ardından iki gün boyunca Suriye çölüne (Badiye bölgesi) 150'den fazla hava saldırısı düzenledi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) tarafından dün yapılan açıklamada, "Rus savaş uçaklarının Suriye çölüne 100'den fazla hava saldırısı düzenlediği, bunların çoğunun doğu Hama kırsalında yoğunlaştığı ve IŞİD hücrelerini arama operasyonlarıyla eşzamanlı yürütüldüğü” belirtildi.

SOHR açıklamasında, rejimin savaş uçaklarının Suriye çölüne düzenlediği 4 hava saldırısına ek olarak Rus savaş uçaklarının yaklaşık 50 hava saldırısı başlattığını bildirmişti. Böylece son 48 saatteki toplam hava saldırısı 150'yi aştı.

Gözlemevi, IŞİD unsurlarının Deyrizor’un 13 kilometre güneyindeki et-Teym petrol sahası çevresinde bulunan rejim güçlerinin mevzilerine sürpriz bir saldırı düzenlediğini kaydetti. Saldırının ardından geçtiğimiz saatlerde iki taraf arasında şiddetli çatışmaların meydana geldiğini ve karşılıklı saldırılar gerçekleştiğini belirten Gözlemevi, Halep-Hama-Rakka üçgenindeki çöl bölgelerindeki birkaç noktada rejim ve destekli güçleri ile IŞİD arasında şiddetli çatışmaların gerçekleştiğine işaret etti. Aşırılık yanlısı örgüt, son zamanlarda rejim güçlerine yönelik saldırılarını artırdı. Analistlere göre örgüt, Suriye çölünde aktif olan ve Hama ve Humus'un doğusundan (orta), Deyrizor’un en doğusuna kadar uzanan hücrelerini kalıcı olarak ortadan kaldırmanın zor olduğunu göstermek istiyor. 

SOHR, örgütün Hama'nın doğusundaki rejim güçleri ve desteklediği gruplara yönelik sürpriz saldırısında aralarında yerel Bakır Tugayı mensubu 11 milisin bulunduğu rejim güçleri ve desteklediği gruplardan 19 kişinin öldüğünü aktardı.

Saldırı sonucunda iki taraf arasında çıkan şiddetli çatışmaların IŞİD saflarında ölümlere yol açtığını belirten Gözlemevi, ölenlerin sayısı hakkında bilgi vermedi. 

IŞİD, özellikle ABD destekli Kürt ve Arap gruplardan oluşan bir koalisyon olan Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) Mart 2019'da örgütü ortadan kaldıracağını açıklamasıyla birlikte maruz kaldığı ağır kayıplara rağmen, bir yandan Suriye ordusu ve destekli güçlerine karşı, diğer taraftan da Kürt güçlere karşı bir yıpratma savaşı sürdürmeye devam ediyor. 

Örgütün saldırılarının sıklığının artmasıyla birlikte Suriye çölü, özellikle örgüt ile Rus destekli rejim güçleri arasında çatışmaların yaşandığı bir alana dönüştü.

Kaynaklar, IŞİD’ın faaliyetlerini takip etmek ve yeni bir saldırının gerçekleşmesini engellemek amacıyla çölde geniş çaplı arama tarama operasyonları başlatan Suriye rejim güçlerine destek amacıyla Rus uçaklarının zaman zaman bölgelerini hedef alan saldırılarına rağmen örgütün özellikle çöl bölgesindeki kalelerinden rejim güçlerine yönelik saldırılarını sürdürdüğünü ifade etti. Gözlemevi, Mart 2019'dan bu yana saldırılar ve çatışmalar sonucunda bin 270 rejim gücü ve destekli gruplardan savaşçının yanı sıra, 700'den fazla örgüt üyesinin öldürüldüğünü belgeledi.

Kaynaklar, Suriye rejim güçlerinin Rus uçakların da desteğiyle, Şam-Deyrizor yolunun güvenliğini sağlamak amacıyla Deyrizor, Humus, Hama ve Rakka kentleri arasında bulunan çölde geniş çaplı arama tarama operasyonları başlattığını belirtti. Bu kararın, IŞİD örgütünün ülkenin doğusundaki saha operasyonlarına geri dönmesi ve rejim güçleri ve destekli grupların sahalarına bir dizi saldırı başlatmasının ardından geldiği kaydedildi.

Ayrıca bu adım, Rus güçlerin iki gün önce Humus’un doğusunda rejim ve destekçilerinin kontrolündeki Tedmür’ün şehir merkezine bir askeri nokta kurmasıyla eşzamanlı geldi. Muhalif Ayn El-Fırat haber sitesi, eski bir binayı karargah olarak kullanan rejime bağlı Hava İstihbaratı’nın karargahın içinde Rus güçleri için bir merkez hazırlamaya başladığını yazdı. Haber sitesi, karargahın Tedmür’de İran Devrim Muhafızları Ordusu’na (DMO) ait bir mevziye yakın bir mesafede bulunduğuna işaret etti.

Bu merkez, Rus güçlerin Suriye çölünde inşa ettiği ikinci merkez olma özelliği taşıyor. Rus güçleri geçtiğimiz günlerde Humus’un doğusundaki Karyeteyn kentinde Irak-Deyrizor-Humus yolunda İranlı mevzilerin yakınına bir gözlem merkezi inşa etmişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU