Kraliçe'nin kişisel serveti için yaptığı hamle, 48 yıl sonra ifşa oldu

II. Elizabeth'in 1973'te avukatını gönderip yasada değişiklik yaptırdığı bildirildi

"Kraliçe'nin onayı" olarak bilinen gizli bir parlamento prosedürü de kullanıldı (The Guardian)

Birleşik Krallık'ın prestijli gazetelerinden The Guardian, ülkedeki Ulusal Arşiv'den 94 yaşındaki Kraliçe II. Elizabeth'le ilgili özel bir haber çıkardı. Arşivdeki notlar, Elizabeth'in 1973 Kasım'ında servetine gelebilecek eleştiriler konusunda endişelenerek harekete geçtiğini ortaya koydu. 

Burada bulunan hükümet belgelerine göre; Kraliçe'nin özel avukatı Matthew Farrer, müvekkilinin nerelerde hissesi olduğunu gizlemesini sağlayacak yasa değişikliği için siyasilere baskı yaptı. 

CM Drukker adındaki bir memur, Farrer'in dönemin Ticaret ve Sanayi Bakanlığı'ndaki yetkililerle görüşürken "Kraliçe'nin endişesini ilettiğini" ifade etti.

Bunun ardından, 1970-1974 yılları arasındaki Ted Heath hükümeti döneminde harekete geçen Muhafazakar Partili bakanlar, ilgili tasarıya madde ekleyerek, devlet başkanlarının hisse sahibi olduğu şirketlere şeffaflık konusunda istisna sağlanmasının yolunu açtı. Bu sayede Kraliçe'nin hangi şirketlerde hissesinin olduğu gizli tutuldu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1974'te yapılan seçimi kazanan İşçi Partisi de bu yasayı olduğu gibi uygulayınca Kraliçe ve avukatı memnun kaldı. Devletin desteklediği paravan şirketin de katkısıyla, en azından 2011'e kadar II. Elizabeth'in nerelerde hissesi olduğu bilinemedi. 

Kamuoyu, Kraliçe'nin servetinin tam olarak kaç yüz milyon sterlin olduğunu hâlâ tam olarak bilmiyor. 

II. Elizabeth'in sözcülerinden biri, The Guardian'a verdiği demeçte, Birleşik Krallık Kraliçesi'nin yasama sürecindeki rolünün tamamen formalite olduğunu ifade ederken gerçek yetkinin parlamentoda olduğunu vurguladı.

Buckingham Sarayı, Kraliçe'nin lobi faaliyetleri hakkındaki sorularaysa yanıt vermedi. 


Independent Türkçe, The Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU