Fransız devlet radyosu, Kraliçe II. Elizabeth'i "öldürdü": "Birleşik Krallık bu sabaha öksüz uyandı"

Radyonun hayattayken haklarında vefat haberi yayımladığı kişiler arasında Hamaney, Castro ve Carter gibi isimlerin yanı sıra spor, sanat ve moda dünyasından simalar yer alıyor

Bazı yayın kuruluşları, tanınmış isimlerin hayatlarını kaybetmeleri halinde anında bilgi vermek için önceden vefat yazıları hazırlıyor (AFP)

Fransa'da devlet radyosu Radio France Internationale (RFI) hâlâ hayatta olan önemli isimler için önceden hazırlanmış olduğu vefat haberlerini "yanlışlıkla" yayımladı.

BBC ve Guardian gazeteleri, haklarında vefat duyurusu yayımlananlar arasında Kraliçe II. Elizabeth'in yanı sıra İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ABD'nin eski başkanlarından Jimmy Carter, Küba Devlet Başkanı Raul Castro, oyuncu ve yönetmen Clint Eastwood, futbol efsanesi Pele, Fransız oyuncu Brigitte Bardot, Manchester United'ın eski teknik direktörü Sir Alex Ferguson, oyuncu Sophia Loren, yönetmen Roman Polanski ve moda tasarımcısı Pierre Cardin'in de bulunduğunu aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kraliçe II. Elizabeth'le ilgili vefat haberinde, "Birleşik Krallık bu sabaha öksüz uyandı. Buckingham Sarayı, Kraliçe II. Elizabeth'in vefatını resmen duyurdu. 21 Nisan 2020'de 94 yaşına giren Kraliçe... (tarihinde) hayatını kaybetti" ifadesi yer aldı.

Ses getiren haberlerin ardından Twitter'da bir açıklama yaparak yaşananların "teknik bir hatadan" kaynaklandığını belirten Fransız radyosu, "İlgili kişilerden ve bizi takip ederek güvenen sizlerden özür dileriz" ifadesini kullandı.
 


Web sitesini farklı bir içerik yönetim sistemine taşımalarının ardından sorun meydana geldiğini kaydeden RFI, yalnızca kendi sitelerinde değil, Google ve Yahoo gibi ortak sitelerde de "yaklaşık 100" taslak haberin yanlışlıkla yayımlandığını bildirdi.
 


RFI radyosunun paylaştığı listenin başlarında yer alan 77 yaşındaki Fransız iş insanı Bernie Tapie'nin ölüm ilanı, diğer haber kaynakları tarafından en az iki kez daha yayımlandı.

Bilgi karmaşasına yol açan radyo, "bu büyük hatayı düzeltmek için harekete geçtiklerini" açıkladı.


Independent Türkçe, BBC, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU