Kardiyologlardan korkutan uyarı: iPhone 12 kalp destek cihazlarını bozuyor

Apple bulguların ardından sitesinde kullanıcılar için bir uyarı yazısı yayımladı

Apple, iPhone 12 modelini 2020 Eylül'de tanıtmıştı (Reuters)

Bilim insanları, iPhone 12'nin en yeni özelliklerinden, kuvvetli bir mıknatıs aracılığıyla telefona bağlanan MagSafe şarj cihazının kalbe yerleştirilen tıbbi destek cihazlarının çalışmasını olumsuz etkilediğini tespit etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Henry Ford Kalp ve Damar Enstitüsü'nden kardiyologlar, iPhone 12'nin içindeki bataryaların ve MagSafe şarj cihazlarının ürettiği elektromanyetik alanların, kalp pili ve defibrilatörlerin çalışmasını bozup bazı durumlarda devredışı bıraktığını gözlemledi.

4 Ocak'ta HeartRhythm adlı akademik tıp dergisinde yayımlanan çalışmanın yazarlarından Gurjit Singh, bunun "önemli bir kamu sağlığı sorunu doğurabileceğini" belirterek, "yeni nesil iPhone 12'lerin özellikle telefonun gömlek cebinde taşınması sırasında hastanın hayatını kurtaran tedavi cihazlarını olumsuz etkileyebilir" diye konuştu.

"iPhone'u hastanın göğsüne yaklaştırdığımızda defibrilatörün çalışmayı durdurduğunu gördük" diyen Singh, "Telefonu uzaklaştırdığımızdaysa defibrilatörün hemen normale döndüğünü gözlemledik" ifadelerini kullandı.

Yazıda tıbbi cihaz üreticisi ve doktorların hastaları iPhone 12 ve benzer özelliklerdeki akıllı teknolojik aletlerin kullanımında oluşabilecek riskler konusunda uyarmasını alep etti.

Enstitünün basın açıklamasında çalışmada tespit edilen etkilerin, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ve üretici firma Apple'ın da dikkatini çektiği belirtildi.

Bunun üzerine Apple, internet sitesinde bir uyarı yayımlayarak kalp cihazı kullanan herkesi, iPhone 12 ürünlerini mini, Pro, Pro Max modelleri ve MagSafe cihazları da dahil olmak üzere vücudundaki tıbbi cihazdan en az 15,5 santimetre uzakta tutması tavsiyesinde bulundu.

Henry Ford perşembe günü kardiyologların bulgularını tartışmak için bir konferans düzenlemeyi planlıyor.


Independent Türkçe, USA Today, NBC

DAHA FAZLA HABER OKU