Kürtaj yasağının yürürlüğe girdiği Polonya'da doğuma zorlanan kadınlara "ağlama odası" önerisi

İktidarın önerisi, pek çok kişiye The Handmaid’s Tale dizisini hatırlattı

Ciddi ve geri döndürülemez bir doğum kusuru bulunan fetüslerin kürtajla alınması, Polonya'daki yasal kürtajların yüzde 98'ine denk geliyor (Reuters)

Kürtaj yasağı tartışmalarının sürdüğü Polonya'da, Adalet Bakanlığı Sözcüsü Agnieszka Borowska, doğum yapmak zorunda kalacak kadınlar için "ağlama odası" önerisinde bulundu. Bu sözler birçok farklı kesimden tepki aldı.

Polonya'daki kürtaj tartışması, 27 Ocak'ta Anayasa Mahkemesi'nin bu konudaki kararının resmi gazetede yayımlanmasıyla tekrar alevlenmişti. Zira 22 Ekim 2020 tarihli kürtaj yaptırmayı zorlaştıran karar, bu sayede yürürlüğe girmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kararın yürürlüğe girmesiyle "ciddi ve geri döndürülemez bir doğum kusuru bulunan fetüslerin" kürtajla alınması anayasaya aykırı hale gelirken ülkede protesto gösterileri düzenlenmişti.

İktidardaki koalisyon hükümeti, sorunlu hamileliği olan kadınları destekleme çalışmalarına bu yüzden hız verdi. Bu çerçevede koalisyonun iki ortağından biri olan Birleşik Polonya, geçen hafta bir yasa tasarısı hazırladı. Tasarıda cansız fetüsleri doğuracak kişileri desteklemek için darülaceze kurulması yer aldı.

Notes from Poland'ın aktardığına göre, 3 Şubat'ta tasarının kürtaj yasağından etkilenecek kadınlara ne tür destekler sunduğu sorulan Borowska, "Örneğin ayrı bir odada ağlama şansı olacak" dedi. Bu kişilere psikolojik tedavi ve "bundan sonra ne yapılacağına dair tavsiyeler" içeren "özel bakım" sunulacağını ekledi.

Borowska'nın bu sözleri eleştiri yağmuruna tutuldu. Örneğin, merkez sağ eğilimli gazete Rzeczpospolita muhabiri Michal Kolanko sözlerin kendisine "The Handmaid's Tale" (Gilead diye bilinen ve kadınların bedenleri ya da üreme hakları konusunda hiçbir otoritesinin olmadığı baskıcı bir rejimle yönetilen bir ülkede geçen dizi -ed.n.) dizisini hatırlattığını belirten bir tweet attı. Gönderiyi cevaplayan birçok kişi, dizi ve öneriye dair yorumlar yaptı.

 

 

Liberal görüşleriyle bilinen Newsweek Polska dergisinde gazeteci Renata Grochal ise attığı tweet'te "Polonya devletinin mümkün olan her şeyi yapmasını tercih ederim. Böylece kadınlar ağlamak zorunda kalmaz" dedi.

Koalisyonu diğer üyesi Hukuk ve Adalet Partisi, ortağının önerisine kamuoyu önünde henüz bir yanıt vermiş değil. Ancak geçen hafta milletvekillerinden biri, hükümeti "annelere en kısa sürede geniş bir destek paketi" sunmaya çağırmıştı.

Yerel haber sitelerinden Interia'nın bildirdiğine göreyse, bu tür destekler üzerindeki çalışmalar aylardır devam ediyor.

Parlamentodaki en büyük ikinci muhalefet grubu Sol ise kürtaj yapan doktorları suçlu olmaktan kurtaracak bir yasa teklifinde bulundu. Hastanelerin kürtaj randevularını şimdiden iptal ettiği belirtilirken doktorların kadınlara yardım edip suçlanma ya da Hipokrat yeminini ihlal etme ikilemiyle karşı karşıya kaldığı vurgulandı.

 

Independent Türkçe, Notes from Poland

DAHA FAZLA HABER OKU