Tecridin beklenmedik etkisi: Tüm dünyada hava sıcaklıkları arttı

Isınma etkisinin Kuzey Yarımküre'nin orta ve üst enlemlerinde güçlü, güney yarımkürede nispeten zayıf olduğu ortaya çıktı

Haziran 2020’de Sibirya’da tespit edilen 38 santigrat dereceyle Kuzey Kutup Dairesi’nde ölçülen sıcaklık rekoru kırılmıştı (Reuters)

Bilim insanları, Kovid-19 pandemisi sebebiyle 2020’de hava kirliliğinin azalmasının, tüm dünyada sıcaklıkları yükselttiğini söyledi. Yapılan araştırma, otomobille kömür kullanımı kaynaklı kurum ve sülfat parçacıklarının tecrit yüzünden azalmasının sıcaklık değişimine sebep olduğunu gösterdi. Zira kurum ve sülfat, güneş ışığını engelleyerek havayı geçici olarak soğutuyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daily Mail'de yer alan habere göre, örneğin ABD, Rusya ve Çin’in bazı bölgelerinde sıcaklığın 0,3 ila 0,37 santigrat derece arttığı keşfedildi.

Araştırmanın başyazarı, ABD Ulusal Atmosfer Araştırma Merkezi’nde Atmosfer Bilimci Andrew Gettelmen, "Havayı temizlemek aslında gezegeni ısıtabilir. Çünkü kurum ve sülfat kirliliği, iklim bilimcilerin uzun zamandır bildiği gibi, soğumaya neden oluyor. (2020’de) Kirlenmeye en çok yol açan sanayi dallarından kaynaklanan emisyonda büyük düşüş yaşandı. Bu, sıcaklıklar üzerinde anlık ve kısa vadeli etkilere sahipti" dedi.

Hakemli bilim dergisi  Geophysical Research Letters’ta yayımlanan araştırmada 2020’deki sıcaklıklar, parçacıklar azalmasaydı havanın nasıl olacağını simüle eden bilgisayar modeliyle karşılaştırıldı. Araştırma ekibi bu sayede, parçacıklardaki azalmanın sıcaklık değişiklikleri üzerindeki gözden kaçabilecek etkilerini tespit edebildi.

2020'de söz konusu sıcaklık değişikliklerinin etkisinin, ozon ve karbondioksitin etkilerinden daha büyük olduğu da belirtildi. Ancak bu tür sıcaklık değişiklikleri, anlık ve kısa vadeli çünkü parçacıklar hava uzun süre kalamıyor. Yani sıcaklık değişikliklerinin birkaç yıl içinde geçeceği düşünülüyor.

Bu yüzden ısınma etkisinin Kuzey Yarımküre'nin orta ve üst enlemlerinde güçlü, parçacık emisyonlarının yaygın olmadığı Güney Yarımküre'de nispeten zayıf olduğu da ortaya çıktı

Independent Türkçe, Daily Mail, Fox 8 News, SlashGear

DAHA FAZLA HABER OKU