Hindistan'ın Kovid-19 rakamları nasıl hızla düşüyor?

1,3 milyar nüfuslu ülkede, bu hafta yeni günlük vaka sayısı son 8 ayın en düşük seviyesine geriledi

Hindistan, dünyada Kovid-19 pandemisinden en fazla etkilenen ikinci ülke (Reuters)

ABD'nin ardından dünyada yeni tip koronavirüsün en yaygın olduğu ikinci ülke olan Hindistan'da vaka ve ölüm sayılarının son haftalarda hızla azalması dikkat çekiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1,3 milyar nüfuslu ülkede Kovid-19 vaka sayısı 10,8 milyonu bulurken, bu hafta yeni günlük vaka sayısı son 8 ayın en düşük seviyesine geriledi. Hayatını kaybedenlerin sayısıysa mayıstan bu yana ilk kez 100'ün altına düştü.

AFP, Güney Asya ülkesinde Kovid-19'da görülen ani gerilemenin olası nedenlerini inceledi.

Resmi rakamlar ne?

Hindistan ilk vakayı 30 Ocak 2020'de, Kovid-19 kaynaklı ilk vefatıysa mart ortasında duyurmuştu. Eylül ayında günlük yeni vaka sayıları 97 bini geçerek rekor kırarken ortalama günlük vefat sayısıysa 1000 civarındaydı.

O dönemden bu yana vefat oranları hızla düştü. 2 Ocak'ta virüs nedeniyle 94 kişinin hayatını kaybettiği, 8.635 yeni vaka tespit edildiği açıklandı. Son verilere göre Hindistan, Kovid-19'dan en fazla etkilenen 20 ülke arasında en düşük vaka-ölüm oranına sahip.

Gerçek vaka sayısı ne?

Uzmanlar, Hindistan'da vaka sayısının resmi rakamların çok üzerinde olduğunu söylüyor. Aralıkta ülke çapında düzenlenen resmi bir anket sonucunda, nüfusun yüzde 21,52inin yani neredeyse 280 milyon kişinin antikor taşıdığı belirtilmişti.

Başkent Yeni Delhi'de bu hafta sonucu açıklanan bir araştırma, çalışmaya katılan 28 bin kişinin yarısından fazlasının antikor geliştirdiğini ortaya koydu.

Pandemiyle nasıl mücadele edildi?

Uzmanlar, ülkede özellikle nüfusun yoğun olduğu büyük şehirlerde temizlik koşullarının yeterli olmaması sonucu Kovid-19'un patlama yapmasından endişe ediyordu. Yetersiz sağlık sisteminin de vaka sayısıyla baş edemeyeceği tahmin ediliyordu.

Kovid-19 önlemlerinde erken harekete geçen hükümet, uluslararası uçuşları durdurmuş ve geçen yıl martta dünyadaki en katı tecrit uygulamalarından birini hayata geçirmişti.

Özellikle pandemi nedeniyle büyük düşüş yaşayan ekonomiyi toparlamak amacıyla tecrit uygulamaları haziranda gevşetilmişti. O dönemden bu yana ülkede dini bayramlar ve kutlamalar nedeniyle milyonlarca kişi kitlesel etkinliklere katıldı ve maske kullanımı bir hayli düştü. Kasımdan bu yana ülke, hükümetin tarım yasalarına karşı ayaklanan çiftçilerin kitlesel eylemlerine sahne oluyor.

Ülkenin en büyük eyaletlerinden Gujarat, Uttar Pradeş ve Andhra Pradeş'in yanı sıra Delhi ve Mumbai gibi dev kentlerde çalışan doktorlar, AFP'ye yaptıkları açıklamada, toplam nüfusun 330 milyonu aştığı bu bölgelerde son dönemde hastaneye gelen vaka sayısının önemli ölçüde düştüğünü belirtti.  

Hükümet verilerine göre, Delhi'de Kovid-19 için ayrılan hastanelerdeki yatak sayılarının yüzde 90'ı boş.

Uttar Pradeş'teki King George Tıp Hastanesi sözcüsü Sudhir Singh, "Departmanlarımız Kovid-19 vakalarının yoğunluğu nedeniyle felç olmuştu ancak şimdi yavaş yavaş normale dönüyoruz" dedi.

Sürü bağışıklığı mı etkili oldu?

Uzmanlar, kesin veriler olmadan Hindistan'daki vaka sayısındaki ani düşüşün nedeninin açıklanamayacağını belirtiyor.

AFP'ye konuşan virolog Şahid Camel, "Benim gördüğüm kadarıyla Hindistan'da yeterli sayıda kişi virüsle temas etti. Rakamların düşmesinin nedeni muhtemelen bu. Ama gerçek rakamlar olmadan bunu söylemek zor" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün bölge direktörü Dr. Ponam Ketrapal Singh, Hindistan'da maske kullanımı, mesafe ve hijyen önlemlerinin virüsün engellenmesinde başarılı olduğunu söyleyerek "Hindistan büyük ve çeşitliliği yüksek bir ülke, vaka sayısındaki düşüşü sürü bağışıklığına bağlamak zor" diye konuştu.

Öte yandan Hindistan, aşılamada hızla ilerliyor ve temmuza kadar 300 milyon kişinin Kovid-19 aşısı olması hedefleniyor.

Vaka sayıları yeniden artar mı?

Tıp dergisi The Lancet'ta geçen hafta yayımlanan bir araştırmada, Brezilya'nın Manaus kentinde antikor geliştiren kişi sayısının yüksek olmasına karşın Kovid-19 vaka sayısında yeniden artış görüldüğü belirtiliyor. Olası nedenler arasında, bağışıklığın zayıflaması ve ülkede yayılan çok daha riskli bir Kovid-19 virüsü varyasyonu.

Uzmanlara göre, Hindistan vaka sayısındaki düşüşü kutlamak için erken davranmamalı. Bilim insanları, özellikle virüsün yeni varyasyonlarının vaka sayısında yeniden artış yaşanmasına yol açabileceği konusunda uyarıyor.


Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU