İki liderden Erdoğan'ın Boğaziçililer için kullandığı "terörist" ifadesine tepki: Suç

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Boğaziçililer için kullandığı "terörist" ifadesinin suç olduğunu belirtirken Karamollaoğlu Erdoğan'a kendi ifadelerini hatırlattı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'na parti genel merkezinde bir ziyaret gerçekleştirdi.

Görüşmenin ardından gazetecilerin karşısına geçen iki lider soruları yanıtladı.

Yeni anayasa tartışmalarına değinen Kılıçdaroğlu Türkiye'nin çözülemeyecek sorunu olamadığını Türkiye'nin gerçek gündeminin ise pahalılık olduğunu kaydetti.

"Hak arama" ve "adalet" vurgusu

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

Türkiye'nin bu kutuplaşmadan çıkması lazım. Bu tartışmayı başlatabilmeniz için öncelikle var olan anayasaya uymanız gerekir. Biz mevcut anayasaya uymayan bir kişinin davetine nasıl güveneceğiz? AYM'nin kararlarının uygulanmadığı bir ülkedeyiz biz. Hak arama ve adalet kavramı üzerinden yeni bir düşünceyi, zihniyet değişikliğini gerçekleştirmek zorundayız. Erdoğan bunu kabul eder mi? Edeceğini sanmıyorum.

"HDP isterse görüşürüz"

Kılıçdaroğlu, HDP ile görüşme konusunda yaptığı açıklamada ise "Yasalara göre kurulan bütün siyasi partiler zaman zaman bir araya gelmek, konuşmak durumundadırlar. Demokrasinin gereği budur zaten. Bir siyasi partiyi düşmanlaştırmak doğru değildir. Düşmanlaştırmak demokrasiye karşı çıkmak demektir. HDP bir siyasi partidir, bizimle görüşmek isterse görüşürüz. Düşüncelerimizi paylaşırız. Onlar ayrı parti, biz ayrı partiyiz. Şu aşamada bir ittifak, ittifak arayışı söz konusu değil" ifadelerini kullandı.

"Terörist" ifadesine tepki: Suç

Kılıçdaroğlu Melih Bulu'nun Boğaziçi Üniversitesi'ne Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından rektör olarak atanmasıyla başlayan protesto ve olaylara ilişkin de şunları kaydetti:

Atama doğru değildir. Orada hocalar, öğrenciler, mezunlar karşı çıkıyor. Kimse rektörle çalışmak istemiyor. Olmuyorsa ayrılırsınız, gerginliğe ortam hazırlamazsınız. O görevde olmak ne katacak size? Herkesin reddettiği bir görevde olmak size ne katacak? Hepimizin oturup sağ duyu ile düşünmesi lazım. Öğrenciler ne yaptılar Allah aşkına? Toplantı ve gösteri yaptılar. Anayasal hak. Bir büyüklük yap, ayrıl. Yarın çocukların yüzüne nasıl bakacak?

CHP lideri protesto yapan öğrenciler için iktidar kanadının kullandığı "terörist" ifadesinin de suç olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu "Bu çocuklara ben memleketimizin evlatları dedim. Terörist diyorlar, suç. Bir kişinin terörist sayılabilmesi için mahkeme kararı lazım. Dava açılırsa tazminat ödemek zorundalar. Gençler bazen bizim düşündüğümüzden aşırı hareketler de yapabilirler. Bizim bunu anlayışla karşılamamız lazım" diye konuştu.

Kabe afişi için provokasyon değerlendirmesi

CHP lideri Kılıçdaroğlu Kabe görselinin bir afişte kullanılmasıyla ilgili de şu ifadeleri kullandı:

Kutsallarımız bizim için önemlidir. Hepimiz toplumun kutsal değerlerine saygı göstermek zorundayız.  Orada bir provokasyon var. O tabloyu yere atan, fotoğrafını çeken ve servis eden kişi provokatördür, onun bulunması lazım. Bu tablo halkımızın kabul edeceği bir tablo değil. Siyaset, rektörü istememek ayrı bir şeydir, bu provokasyondur, bu provokasyon birilerinin desteği ve önerisiyle yapılmıştır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Karamollaoğlu, Osman Öcalan'ı hatırlattı

Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu, "Yeni anaysa çalışmasıyla ilgili konular ikili görüşmede ele alındı mı? Ortak bir müzakere sürdürülecek mi" sorusuna, "Bizim, önümüzde hafta ilk taslağımız hazır olur diye ümit ediyorum. Görüş bildiririz mutlaka" cevabını verdi.

Karamollaoğlu, HDP'nin partisine ziyarete ilişkin soruyu ise şu şekilde yanıtladı:

Kırmızı bültenle aranan Osman Öcalan'ın TRT'ye çıkmasını gündeme gelmediği gibi Esenyurt HDP binasına yapılan operasyon da gündeme gelmedi.


Erdoğan'ın eski açıklamalarını hatırlattı

Karamollaoğlu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın protestolara katılan Boğaziçililer için kullandığı "terörist" ifadesine yine Erdoğan'ın 2000'li yılların başında gençlere yönelik bir konuşmasında sarf ettiği "Direnin, pes etmeyin hangi baskı yapılırsa yapılsın, hakkınızı arayın" ifadesini hatırlatarak yanıt verdi. SP lideri "Çok şiddetli ifadeler kullanmış. Bence onu tekrar tekrar gündeme getirip kendisinin de geçmişteki söylemlerini dinlemesine ihtiyaç var. Yani bugünkü gençleri itham ederken, o teşvik etmiş onu okumuşlardır gençler mutlaka" diye konuştu.

"Milleti meşgul ediyorlar"

Karamollaoğlu yeni anayasa tartışmalarına için de şu ifadeleri kulandı:

Bunlar doğrudan doğruya gündemi değiştirmeye yönelik. Meclis'te çoğunluğu bulamayacakları neredeyse kesinken, milleti meşgul ediyorlar. Yönetmeliklerde yapılacak değişikliklerden önce zihniyet değişikliğine ihtiyaç var, zihniyet değişmeden hiçbir şeyin değişmesi mümkün değil.

 

Erdoğan ne demişti?

Cumhurbaşkanı Erdoğan Boğaziçi Üniversitesi'ndeki protesto gösterilerine ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

Siz öğrenci misiniz, yoksa siz rektörün odasını basmaya kalkışan terörist misiniz? Bu ülke teröristlerin hakim olduğu ülke olmayacak ve asla fırsat vermeyeceğiz. Gereği neyse yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. Bu ülke bir daha Gezi olayını yaşamayacaktır. Bay Kemal sen terörist arkadaşlarınla yola devam edeceksen devam et, biz teröristlerle birlikte olmadık, olmayacağız. LGBT, yok böyle bir şey. Bu ülke millidir, manevidir. CHP'den bizim beklentimiz yok. Bizim bunlardan beklentimiz ülkemizin ortak menfaatleri konusunda asgari düzeyde de olsa anlayış birliğidir.

Bakan Soylu ifadesini düzeltti

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılan eylemlerde gözaltına alınan bazı kişiler için önce "terörist" ifadesini kullanmış daha sonra yaptığı açıklamada ise "Orada terörist derken iltisaklı, irtibatlı demek istedim" diyerek açıklamasını düzeltmişti.

Boğaziçi Üniversitesi'nde ne oldu?

Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olmayan Melih Bulu’nun Erdoğan tarafından kararname ile okula rektör olarak atanması hem öğrencilerin hem de akademik personelin tepkisini çekmişti. Öğrencilerin yaklaşık bir ay önce başlattığı eyleme kısa bir süre sonra öğretim görevlileri de katılmıştı.

Melih Bulu’nun istifasını isteyen öğrencilere okulun yerleşkesi içerisinde polis tarafından müdahale edilmiş, onlarca öğrenci gözaltına alınmıştı. Öğrencilere destek için İstanbul ve Türkiye’nin farklı yerlerinde eylemler düzenlenmiş, göstericiler sert polis müdahalesi ile karşılaşmıştı.

İktidar kanadından "eylemlere katılanların çoğunluğunun Boğaziçi öğrencisi olmadığı ve terör örgütleriyle iltisaklı olduğu" iddialarına yer verilen açıklamalar yapılıyor.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU