İran’dan Irak’a: Süleymani suikastına verilecek en iyi cevap Amerikalıları ülkeden çıkarmaktır

Şemhani açıklamasında, bölge ülkeleri arasında toplu işbirliğinin gerekliliğine vurgu yaparak, bu ülkelerin istikrarının bölgesel diyalog ve işbirliği ışığında herhangi bir dış müdahale olmaksızın sağlanacağını belirtti

Irak ve İran Dışişleri Bakanları dün Tahran'daki görüşmeleri sırasında (AFP)

Irak Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin'in dün Tahran'a yaptığı ziyarette görüştüğü dosyaların içeriği hakkında bilgi verilmezken, İran’ın "istikrarsızlık faktörü" olarak nitelendirdiği bölgedeki ABD varlığını reddettiğini belirttiği kaydedildi. Açıklamaya göre İran, “ABD güçlerinin bölgedeki varlığına son verilmesinin, geçen yıl Bağdat'ta ABD baskını sonucu öldürülen İran Devrim Muhafızları lideri Kasım Süleymani’ye karşılık verilen en iyi tepki olacağını” ifade etti.

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, beraberindeki heyetle Tahran'da İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ve İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani ile bir araya geldi. Bağdat, dosyaların türü ve mahiyetini açıklamadan "iki ülke arasındaki ortak dosyalarla ilgilenildiğini” belirtmekle yetindi.

Gözlemciler, Irak'ın yeni ABD yönetimi çerçevesinde ABD ve İran tarafları arasında yatıştırma rolünü oynamaya ve iki taraf arasında İran'ın nükleer dosyasıyla ilgili diyaloğu yeniden başlatmaya çalıştığını öne sürüyor. Aynı zamanda Irak’ın, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in İran'ın haftalar içinde nükleer silah elde edecek bir konumda olabileceğini iddia etmesine rağmen, henüz ufukta ABD-İran tırmanışına dair sinyaller görülmediği için bölgesel diyalog noktasında bir rol oynamaya çalıştığı ifade edildi.

Ali Şemhani ve Bakan Zarif, geçen yıl Irak ile ABD arasındaki stratejik diyaloğun yeniden başlaması ve ABD hükümetinin son aylarda güçlerini bölgeden geri çekmeye başlamasıyla büyük ölçüde gerileyen dosyalardan biri olan ABD güçlerinin Irak’taki varlığı dosyasına odaklandı. Bu da İran'ın, ABD’nin Irak'taki varlığına odaklanarak Irak üzerinden yeni ABD yönetimine mesajlar göndermek istediği anlamına geliyor.

İran Dışişleri Bakanı Zarif, bu çerçevede yaptığı açıklamada, Irak hükümetinin Kasım Süleymani'nin öldürülmesiyle ilgili yürüttüğü hukuki sürece övgüde bulunarak, "ABD güçlerinin bölgedeki varlığına son verilmesi, Süleymani ve Irak'taki yardımcısı Ebu Mehdi el-Münendis'e düzenlenen suikasta verilen en iyi tepki olacaktır" dedi.

Irak Dışişleri Bakanı ise İran'la ikili ilişkilere övgüde bulunarak, DEAŞ karşısında Irak'a verdiği destek için İran’a teşekkür etti.  İran’ın resmi haber ajanslarına göre Fuad Hüseyin, Şemhani ile görüşmesinde, "hiçbir yabancı tarafın Irak-İran ilişkilerini olumsuz etkileyemeyeceğini" ifade etti. Şemhani ise, Kasım Süleymani ve Ebu Mehdi el-Mühendis suikastının faillerine verilecek asgari cezanın bölgeyi derhal terk etmeleri olacağını vurguladı.

Şemhani açıklamasında, bölge ülkeleri arasında toplu işbirliğinin gerekliliğine vurgu yaparak, bu ülkelerin istikrarının bölgesel diyalog ve işbirliği ışığında herhangi bir dış müdahale olmaksızın sağlanacağını belirtti. Tahran ve Bağdat arasında imzalanan anlaşmaların stratejik önemine dikkati çeken Şemhani, “bu anlaşmaların tam olarak uygulanması ve hızlandırılmasının iki ülke arasındaki ilişkileri daha da artıracağını ve her alanda başarılı bir işbirliği modeli oluşturacağını” kaydetti.

İran haber ajanslarına göre Iraklı Bakan, ülkesinin İran ile ilişkileri güçlendirme kararlılığını vurgulayarak, "Irak ve İran, dostluk ve kardeşlik bağları, ortak ve uzun sınırları ile birbirine bağlı iki komşu ülke" dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU