Boğaziçi Üniversitesi'nde gözaltına alınan 51 öğrenciden 30'u tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edildi: Tamamı serbest bırakıldı

Öğrencilerin 12’si için ev hapsi, 9’u içinse adli kontrol talep edildi

Fotoğraf: Twitter

Gözaltına alınan 51 Boğaziçi Üniversitesi öğrencisinden 30’u tutukluma, 12’si ev hapsi, 9’u ise adli kontrol talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi.

Gece saatlerinde tutuklama, ev hapsi ve adli kontrol talebiyle hakimliğe sevk edilen 51 kişinin sorgusu başladı. 

Saat 02.15'te tutuklamaya sevk edilen 12 öğrenci yurt dışı çıkış yasağıyla serbest bırakıldı.

CHP'li Sezgin Tanrıkulu saat 02.20'de serbest bırakılan öğrenci sayısının 18'e yükseldiğini bildirdi.

Hakimlik sorgusunu takip eden vekiller, saat 02.30'da toplam 24 öğrencinin, 02.40'ta ise tamamının serbest bırakıldığını kaydetti. 

Başsavcılıktan açıklama

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada, “Boğaziçi Üniversitesi kampüsü ve çevresinde 1 Şubat'ta gerçekleştirilen gösterilerde rektörlük binasını kuşatan ve rektörlük çalışanlarının dışarı çıkmasını engellediği için 51 kişinin ‘kişi hürriyetini yoksun kılma, kamu malına zarar verme ve 2911 sayılı Kanun'a muhalefet etmek’ suçlarından” gözaltına alındığı belirtildi.

İzmir'de 51 gösterici serbest bırakıldı

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki olaylara ilişkin İzmir Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nndeki izinsiz gösteride gözaltına alınan 51 kişinin emniyetteki işlemi tamamlandı. 

Şüpheliler, savcılık kararıyla serbest bırakıldı.

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı kararıyla Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne atanması, okuldaki öğrencilern ve öğretim görevlilerinin tepkisini çekti. 

Atama kararının ardından Boğaziçi Üniversitesi'nde öğrenciler protesto gösterileri düzenledi. 

Akademisyenleri ise rektörlük binasına arkalarını döndü.

Öğrencilerin eylemlerine, İstanbul dışındaki kentlerden de destek protestoları düzenlendi. 

Öğrenciler ve akademisyenler ile destek eylemine katılanlar gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakılmasını istiyor.

İktidar kanadından ise "eylemlere katılanların çoğunluğunun Boğaziçi öğrencisi olmadığı ve terör örgütleriyle iltisaklı olduğu" iddialarına yer verilen açıklamalar yapılıyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU