Ankara'nın kar küreme araçlarını 24 saatte 205 bin kişi izledi: Kimi insanlar iş makinelerini izlemeyi neden sever? Uzmanlar cevapladı

Kar küreme araçlarının canlı izlenebildiği uygulamayı 24 saatte 205 bin kişinin takip etmesi akıllara iş makinelerini çalışırken izleme hobisini getirdi. Uzmanlara göre bu merakın altında cinsellik ve çocukluk dönemi ilgilerinin etkisi var

Ankara'da kar küreme araçlarının çalışmasını canlı gösteren uygulamayı 24 saatte 205 bin kişi takibe aldı / Fotoğraf: AA

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin (ABB) kar yağışının etkili olduğu geçen günlerde faaliyete aldığı "Kar Takip" uygulaması "ilginç" bir rekora imza attı.

İnternet üzerinden karla mücadele araçlarının canlı izlenebildiği uygulama, 24 saatte 205 bin kişi tarafından takip edildi.

Bu ilginin bir nedeni karla mücadeledeki son durumun ne olduğuna dair merak olduğuna kuşku yok.

Ancak bilinen ama pek de dillendirilmeyen bir hobinin de bu rekorda etkisi olduğu tahmin ediliyor.

O da bazı insanlarda özellikle de erkekler arasında olan iş makinelerini çalışırken izleme hobisi.

Sırf bu merakı olanlar için açılmış YouTube kanalları ve internet siteleri mevcut ve bunların hayli de takipçisi var.

YouTube'da iş makinelerini çalışırken gösteren videolar, yüzbinlerce izlenmeye ulaşabiliyor.

Bir yerde makine çalışırken çevresinde işini bırakıp onları izleyen insanlar olduğunu görmek de şaşırtıcı gelmiyor.

mehmetyavuz.jpg
Mehmet Yavuz / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Güce duyulan ilgi iş makinelerinin sarf ettiği güce yönelim gösteriyor"

Peki kimi insanlar neden iş makinelerinin çalışmasını izlemeyi sever? Bunun altında ne yatıyor? 

Bu soruların cevabını uzmanlar verdi. Uzman Nörolog Dr. Mehmet Yavuz'a göre insanların genetik kodlarına ve bilinçaltlarına işlenmiş nesiller boyu süregelen bir güce merak duygusu rol oynuyor olabilir.

İnsan hayatının her anında maddi, manevi, fiziksel güce ve hatta en önemlisi konumsal mevkisel güce çok büyük ilgi duyduğunu söyleyen Yavuz, "Bu durumda kişiler, devasa iş makinelerinin sarf ettiği güce bilinç dışı bir eğilim ve yönelim gösteriyor" dedi. 

iş makinesiizleme.jpg
İş makinesi izleme alışkanlığı özellikle erkeklerde yaygın görülüyor / Fotoğraf: Twitter

 

"Birçok insan bilinçli ve bilinçsiz kendini iş makinelerini izlerken bulur"

"Kısa süreliğine de olsa belki güçle özdeşleştiyor kendini, içindeki fiziksel güce olan hayranlığını tatmin ediyor" diyen Yavuz, "Çünkü güç insanoğlunun hayatın başlangıcından beri en çok sahip olmak istediği şeydir. Çünkü güç her şeye erişim sağlar. Bu yüzden bilinçaltının dolayısıyla iş makinelerine antik bir ilgi ve merak duygusu olduğu kanaatindeyim. Bu nedenle birçok insan bilinçli ya da bilinçsiz kendini uzun uzun iş makinelerini seyrederken bulur" diye konuştu.

"İş makinesini görünce çocukluktaki ilgi dönemine geri dönülüyor"

Yavuz, iş makinelerine yönelik ilginin bir nedeninin de çocukluk dönemlerinde duyulan ilgi olduğunu iddia ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

Bunun bir sebebi de özellikle erkeklerde çocukluk döneminde kamyon, tır, vinç, dozer gibi oyuncak aralarla vakit geçirilmesidir. Böylece iş makinesi görünce direkt sosyal hafıza devreye girmekte ve farkında olmadan çocukluk dönemindeki ilgi ve merak dönemine tekrar dönmektedir.

kahramangüler.jpg
Kahraman Güler / Fotoğraf: 5n1kpsikoakademi.com

 

"Büyük makineler arzu edilen cinselliği temsil ediyor"

İstanbul Aydın Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Klinik Psikolog Dr. Kahraman Güler ise "Neden iş makinelerini izliyoruz?" soruların sorulduğu videolara bakıldığında tüm görüntülerde erkekler ya da erkek çocukların olduğunu belirtti.

Bu videolardaki görüntülerin kiminin küçük gruplar halinde kiminin tek başına izlediğine dikkati çekerek sözlerine şöyle devam etti:

Neden izlediğimiz kadar kimin izlediği önemli. Bu durumun eril yapılanma ve Freud'un cinsellik ve saldırganlık içgüdüleri ilişkili olduğunu söylemek mümkün. Büyük makineler arzu edilen yüksek cinselliği temsil ediyor. Büyük binaların yıkılması da saldırganlığın boşaltılması olarak sembolize edilebilir.

"İş makinelerini izlemek anormal bir durum değil"

"Bu durumu algılama surecini etkileyen çevreden gelen uyarının özellikleri ile bireylerin içsel süreçleri bağlamında ele almak da mümkün" diyen Güler, "Çevreden gelen uyarının büyüklüğü ve hareketli oluşu algılama sürecini etkileyen önemli bir faktör. Hareketsiz nesneler daha az dikkat çekicidir. Bu yüzden iş makinelerini izlemek, bina yıkımlarını ve inşaat yapımlarını seyretmek hem çok anormal bir durum değil hem de sadece ülkemize has değil başka ülkelerde sergilenen bir davranış" ifadelerini kullandı. 

izleme.jpg
Güler, ülkemizde görülen iş makinesi izleme merakının dünyanın her yolunda olduğunu söyledi / Fotoğraf: Twitter

 

"Teknolojiye merakın da sonucu"

"İçsel süreçler, geçmiş deneyimler, beklentiler kişinin bilinç dışı süreçleri, çatışmalı içsel yapılanmalar ve meraklı yapısı bu durumu anlatmak için kullanılabilecek birkaç argümandır" diyen Güler, sözlerini şöyle noktaladı:

İş makinelerini izlemek, bina yıkımlarını ve inşaat yapımlarını seyretmek gibi eylemler aynı zamanda teknolojiye olan merakın yanı sıra hareketli nesnelerin beynin iki hemisferi (her bir yarısına verilen isim) arasındaki iletişimi sağlayıp bir miktar rahatlama sağladığını söylemekte mümkün çünkü kişi bu eylemde herhangi bir sorumluluk almıyor olası tüm sonuçlardan zararlı çıkmıyor. Bahsettiğin bütün nedenler ve süreçler kişilerarası farklılıklar gösterebilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU