Brexit sonrası balıkçılık anlaşmazlığı, İskandinav komşuları birbirine düşürdü

Norveç, sularını BK ve AB'den gemilere kapattı. Zarar eden Danimarkalı balıkçılar, hükümetlerine seslenerek Norveçli balıkçıların da AB sularına girişlerinin engellenmesini istiyor

Balıkçılık sektörünün zararı gün geçtikçe artıyor (AFP)

Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılması (Brexit) sonrasında AB üyesi Danimarka'yla birliğe dahil olmayan Norveç arasında balıkçılık krizi yaşanıyor.

Norveç'in sularını BK'ye ve AB ülkelerine kapatmasıyla zarar eden Danimarkalı balıkçılar, Kopenhang hükümetine Norveçli balıkçıların da AB sularına girişini engelleme çağrısı yapıyor.

Sputnik International'ın FiskerForum gazetesinden aktardığı habere göre, şu sıralarda Norveç sahası içinde yalnızca 17 gemiyle avlanan Danimarkalı balıkçılar zor durumda kalırken, bu rakamın normal zamanlarda 130 civarında olduğu belirtiliyor.

Danimarka Balıkçılık Birliği de balıkçılık kotası açısından ülkenin 1,5 milyar Danimarka Kronu (yaklaşık 1,8 milyar TL) zarara uğradığını ifade ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BK ve AB, Brexit'ten sonra balıkçılık konusunda nihayet uzlaşmaya varırken hem Britanyalı gemilerinin hem de AB üyesi ülkelerin gemilerinin Norveç sularına girmesi yasaklanmıştı.

Yeni Brexit anlaşmasının 1 Ocak'ta yürürlüğe girmesinden bu yana AB ve BK'den balıkçı gemilerine izin vermeyen Oslo yönetimi, belirli kotalarda ayrı ayrı anlaşmaya varmadan önce Kuzey Denizi'nde paylaşılan balık stoğunun sürdürülebilir yönetimi için AB ve BK ile yeni bir anlaşma istiyor.

Danimarkalı Balıkçılar adlı kuruluşun başkanı Svend-Erik Andersen, "Bu durum, Danimarka balıkçılık endüstrisinin erişim sağlaması açısından önemli" diyor.

Norveç, AB ve BK arasında uzun vadeli üçlü görüşmeler gerçekleşirken, Danimarkalı balıkçılık gemileri limanlarda demirli halde bekliyor. Norveç gemileriyse her zamanki gibi Danimarka limanlarına uğramaya devam ediyor.

Oslo hükümeti, bugünlerde krize yol açan adımın gelmekte olduğunu, Aralık 2020'de yaptıkları açıklamayla duyurmuştu.


Independent Türkçe, Sputnik International

DAHA FAZLA HABER OKU