Gine'de Türk denizcileri kaçıran korsanlarla ilk temas kuruldu

Şirketi arayan korsanlar, kaçırdıkları mürettebatın isimlerini saydığı ve hepsinin iyi olduğuna dair kanıt sundukları kaydedildi

Fotoğraf: İHA

Batı Afrika ülkesi Gine açıklarında, 23 Ocak'ta Liberya bayraklı İngiliz şirketine ait M/V Mozart isimli gemiye saldırarak 1 Azerbaycanlı denizciyi öldüren ve 15 Türk denizciyi kaçıran korsanlarla ilk temas kuruldu.

Denizkartali.com'dan Gökhan Karakaş'ın haberine göre, gemi mürettebatını fidye için kaçıran korsanlar, 5 gün sonra şirketle irtibata geçti. 

Günler sonra kurulanın bu irtibatın deniz haydutlarının genel davranış biçimi olarak yorumlandı.

Birleşik Krallık merkezli uluslararası Borealis Denizcilik’in işletmesindeki M/V Mozart’ın mürettebatı için şirketin Almanya-Hamburg ofisini aradıkları öğrenilen korsanların, tüm mürettebatın isimlerini söylediği ve hepsinin iyi olduğuna dair kanıt sundukları öğrenildi.

Nijerya'nın Lagos kentinden Güney Afrika'nın Cape Town kentine ilerleyen gemideki 19 kişilik mürettebattan 15'i kaçırılmış, Azerbaycan uyruklu 1 kişi öldürülmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Tüm denizcileri sağ salim getirmek için çabalıyoruz"

Denizkartali.com'un haberine göre, Boden Denizcilik Genel Müdürü Levent Karsan, mürettebatın kaçırılma olayıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Baskın sırasında korsanların, geminin tüm seyir cihazlarını tarayıp kablolarını koparttığını dile getiren Karsan şöyle devam etti:

Sadece yerini bildiren uydu cihazı AİS çalışıyordu. İstanbul’daki ofisimize 7-17 dakikalık gecikme ile gelen sinyalleri takip ederek dümende tek başına olan 4’üncü kaptan Furkan Yaren’e yardım ettik. Gabon’un Gentil Limanı’na 14 saatte giden gemiyi sürekli izledik. Biri karnından yaralı (Gökhan Lale) 3 personel ile 19 kişinin idare ettiği gemiyi yanaştırdık. Limana yakın açıklık alanda demir atarak bekledik. En başından beri destek olan THY, Dışişleri Bakanlığı ve Gabon büyükelçiliğimizin varlığını hep hissettik.

Saldırıdan hemen sonra 18 kişilik yeni bir ekip kurduklarını ve Gabon'a gönderdilerini de belirten Karsan, "Şu anda tüm mürettebatımızı sağ salim ülkemize getirmekten başka bir amacımız yok. Şirketimiz bu konuda çok hassas. Profesyonelce süreci idare ediyorlar. Şu anda limanın açığında bekleyen gemiye güvenlik hizmeti için Gabon’dan 8 kişi çıktı. 24 saat nöbet tutarak geminin korunmasını sağlıyorlar. Hiçbirine zarar gelmeden tüm mürettebatımızı ülkemize getirene kadar çabalayacağız. Krizin yönetimini uluslararası şirketimiz Londra’dan yapıyor" dedi.

 

Independent Türkçe, Milliyet, Denizkartali.com

DAHA FAZLA HABER OKU