HDP Grup Başkanvekili: CHP ve İYİ Parti Bahçeli’nin söylediğini söyleyemeyecek mi?

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında “Çifte standardınıza ne zaman son vereceksiniz?” sözleriyle muhalefeti eleştirdi

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç / Fotoğraf: AA

Meclis'te düzenlediği basın toplantısında konuşan Oluç, İstanbul'da yenilenecek seçim için HDP'nin kararının henüz netleşmediğini, sürecin devam ettiğini söyledi.

Muhalefet partilerinin "Öcalan'a yönelik tecrit" konusundaki tutumunu eleştiren HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç şunları söyledi: 

“'Öcalan avukatlarıyla ve ailesi ile görüşebilmeli, hukuk uygulanmalı' cümlesini kurmak sizin açınızdan bu kadar zor mu? İnsani ve hukuki bir talebin yerine getirilmesini söylemek sizin için bu kadar zor mu? MHP Genel Başkanı Bahçeli bile, ki pozisyonu bellidir, o bile avukat görüşünün yapılabilmesi konusundaki görüşünü beyan etti. Sizler muhalefet partisisiniz. Bu hukuk dışılığa itiraz etmeyecekseniz, neye itiraz edeceksiniz? Hukuk ve demokrasi konusundaki çifte standardınıza ne zaman son vereceksiniz?”

Oluç “Öcalan, avukatlarıyla 8 yıldır görüşmedi. Neden şimdi olduğu tartışılıyor. İstanbul seçimleri de bir tarafta. İktidara bir çağrınız yok mu? sorusuna şu yanıtı verdi:

“Tabii ki iktidara çağrımız var. Adalet Bakanlığı başta olmak üzere ülkeyi yönetenlere çağrımız çok açık. Açlık grevlerinin bir an evvel sonlandırılması, herhangi bir insanın yaşamına ve sağlığına zarar gelmemesi için 2 Mayıs’ta avukatların İmralı’ya gitme uygulaması istikrarlı olarak devam etmelidir. Hukuka uygun davranılırsa ne açlık grevi kalır, ne ölüm orucu kalır. Onların da talebi hukukun uygulanması, hükümlü haklarının uygulanması talebidir. Bu talep doğrultusunda iktidarın adım atması, bir normalleşme yaşanması gerekir.”

HDP'nin İstanbul'da CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu'nu destekleyip, desteklemeyeceğine ilişkin soruyu ise Oluç, "HDP'nin kurulları var. Bu kurullar demokratik tartışma geleneğine uygun kurullardır. Toplanıp karar alırlar. MYK toplandı. PM de toplandı. Henüz süreç tamamlanmadı. Tartışmalar bittikten sonra açık bir şekilde topluma deklare edilecektir. "Kürt vekillerle, Türk vekiller anlaşamadı" diye bir haber gördüm. Kendi içimizde böyle bir ayrım yok. Gülüp geçiyoruz bu tür haberlere" ifadeleriyle yanıtladı.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU