HDP’li Taşçıer: MHP yeni açılım sürecine evet diyebilir

Taşçıer, Kürt sorununun barışçıl yollarla çözümünün esas alınarak demokratik reformların yapılması durumunda Kürtlerin İstanbul seçimlerinde oylarını AK Parti’ye verebileceğini söyledi

HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer / Fotoğraf: AA

HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, Abdullah Öcalan ile 2 Mayıs'ta İmralı'da gerçekleştirilen görüşmenin İstanbul seçimlerinde Kürt oylarını nasıl etkileyeceği üzerine açıklamalarda bulundu.

Taşçıer, Rûdaw Diyarbakır Temsilcisi Maşallah Dekak'a verdiği röportajında yeni bir barış ve çözüm sürecine yönelik olasılıkları da değerlendirdi.

Öcalan ile avukatlarıyla yaptığı görüşme
 

"İmralı'da yapılan bu görüşmeyi salt açlık grevlerine bağlamak doğru değil. Bu daha büyük bir konsept, daha büyük bir dizayn. Açlık grevleri de önemli bir etken ama bütün bunları aşan, Kürtlerin ve Türkiye'nin içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik tıkanıklığın aşılması için de gereken bir görüşmeydi.

Türkiye Cumhuriyeti içerde ve dışarıda büyük bir tıkanıklık içerisinde. Siyasi kaos, belirsizlik, ekonomik kriz, Rojava Kürdistan'ı, Suriye, Irak ve içeride yaşanan büyük hukuksuzlukların getirdiği çıkmaz, böyle bir görüşmenin yapılmasını zorunlu kılmıştır.

İmralı'da sürdürülecek bir diyalog süreci AKP hükümetini de 2002 yılından 2015 yılına kadar sürdürdüğü ılımlı bir siyasete götürecektir. Yani barışı ve Kürt sorununun demokratik yollardan çözümünü konuşuyor olacağız."

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


MHP böyle bir sürece evet der mi?
 

"AKP ve MHP ittifakında AKP, MHP'lileşti. Dolayısıyla MHP'yi ikna etmek de AKP'ye düşüyor. Hatırlarsanız Sayın Öcalan'ın Türkiye'ye getirildiği dönemde MHP iktidar ortağıydı. İdam cezası o dönemde kaldırıldı. Bu kararın altında MHP'nin imzası var. Dolayısıyla MHP de buna evet diyebilir."


AK Parti ile HDP arasında bir pazarlık var mı?
 

"Hayır, kesinlikle bir pazarlık ve temas söz konusu değil. Bunun için pazarlık olmasına da gerek yok. Kürt sorununun çözüm yolları belli. Cezaevlerine haksız bir şekilde attığın Kürtleri bırakırsan, Rojava Kürdistan'ı ile iyi ilişkiler geliştirirsen, Kürdistan Bölgesi'nin siyasi iradesini incitmezsen ve buradaki Kürtlerin haklarını tanımaya yönelik adımlar atarsan zaten Kürtler bunu görür. Bu adımı kim atarsa, Kürtler onlarla bir araya gelebilir. Bu çok net. Bu adımları atmayan partiye HDP bile oy verin derse, Kürtler gidip oy vermez. Çünkü Kürtler ulusal haklarına bağlı, ne istediğini bilen politik bir halktır."

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU