Kılıçdaroğlu'ndan TÜRMOB'a çağrı: SGK'yı masaya yatırın

TÜRMOB’u ziyaret eden CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Sizden bir isteğim var. SGK'yı bağımsız bir kurum olarak lütfen masaya yatırınız. SGK'nın tarihçesini baştan sona inceleyiniz” dedi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği’ni (TÜRMOB) ziyaret etti.

Kılıçdaroğlu, mali müşavirlere, “Türkiye ekonomisinin gidişinden siz de bir anlamda sorumlusunuz” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

TÜRMOB'un belirli alanlarda çalışmalar yapmasının ve toplumu aydınlatmasının kendileri açısından çok değerli olduğunu söyleyen CHP lideri, “Çünkü sizler ekonominin kılcal damarlarını yakından izleyen kitlesiniz. Nelerin yapılması gerektiği konusunda toplumun sizlerin penceresinden aydınlanmaya ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, bugün için en temel sorunlardan birisinin tahsilat sorunu olduğunu belirterek, “Hizmet veriyorsunuz, yasal görevlerinizi yerine getiriyorsunuz ama hak ettiğiniz bedeli alamıyorsunuz. Bu sorunun çözülmesi lazım” değerlendirmesinde bulundu.

“Tarihçesini baştan sona inceleyin”

“Siz ekonomiyi kayda alan kişilersiniz. Ekonominin kayda alınması devletin sağlıklı veri üretmesinin temel yorumudur. Sizin yapacağınız her çalışma değerlidir” diyen Kılıçdaroğlu, TÜRMOB’un Sosyal Güvenlik Kurumu’nu ‘masaya yatırmasını’ rica ettiğini söyleyerek konuşmasına şöyle konuştu:

“SGK’nın tarihçesini baştan sona inceleyiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun tarihsel süreç içinde hangi açmazlarla karşılaştığını kayda alınız. SGK’nın nasıl ayakta kalacağının önerilerini ortaya koymanız lazım. Eski bir SGK başkanı olarak istiyorum. Benim orada verdiğim mücadeleler tarihin yazdığı not defterinde duruyor. Ama bugün çok daha büyük açıklar var. Gerekçelerini sizin ortaya koymanız gerekiyor.”

‘Tek beyanname’ ile tasarruf önerisi

Kılıçdaroğlu, ‘kâğıt tasarrufu’ konusunda da öneride bulundu. “Öteden beri düşündüğüm bir şey var. Gelir İdaresi'nin sosyal güvenlik primlerini de toplaması gerekiyor İki ayrı beyanname ile değil tek beyanname ile” diyen CHP lideri, bunun yapılması durumunda Cumhuriyet tarihinin en büyük kâğıt tasarrufunun da sağlanacağını savundu.

Ekonomi konusunda da değerlendirme yapan Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin bir kaynak sorunu yaşadığını belirterek, “Sorun bir tahsilat sorunu olmaktan çok bir kaynak sorunu, yönetememe sorunu. Ekonomide derin bir kriz, buhrana dönüşmüş durumda. Bu tablo bizim ve sizin kaldırabileceğiniz bir tablo değil. Ben TÜRMOB'un çözümler üretmesini çok arzu ederim. Ekonomide, maliyede neler yapılmalı, ticari alanda neler yapılmalı” dedi.

"Kaynakları bir avuç tefeciye verirseniz çözüm üretemezsiniz"

“Yatırım, üretim ve istihdam endeksli bir ekonomi aynı zamanda işsizliği çözen bir ekonomidir” diyen Kılıçdaroğlu, ekonomide bağımlılığın ciddi bir sorun olduğunu vurgulayarak, “Eğer siz yarattığınız kaynakları bir avuç tefeciye verirseniz çözüm üretemezsiniz. Fatura, düşük gelirlilere çıkıyor. Yüksek gelirlilerde zaten bir sorun yok. Dövizle ihale alanlarda bir sorun yok. Parası olup devlete yüksek faizle borç verende sorun yok. Sorun esnafta, işçide, işsizde... Bu toplumsal huzursuzluğa yol açar” diye konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU